IJ-prijs naar IDFA-directeur Ally Derks

16/10/2008 07:30

Price Waterhouse Coopers B.V.

Amsterdam, 16 oktober 2008 - De jury van de IJ-prijs heeft vandaag bekend gemaakt dat de IJ-prijs 2008 gaat naar Ally Derks voor haar jarenlange toewijding voor het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Ally Derks is medeoprichter (1988) en directeur van het festival. Volgens de jury is dankzij haar inzet het IDFA uitgegroeid tot het grootste en meest gezaghebbende documentairefestival ter wereld. Het heeft Amsterdam nog meer op de wereldkaart gezet. De IJ-prijs is een initiatief van PricewaterhouseCoopers en de Gemeente Amsterdam en wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een duidelijke bijdrage levert aan de promotie en de economische ontwikkeling van Amsterdam. De IJ-prijs wordt traditiegetrouw overhandigd door de Burgemeester van Amsterdam, dit jaar op 25 november in het Tuschinski Theater in Amsterdam.

De jury van de IJ-prijs wil met de toekenning waardering uiten voor Ally Derks, die er voor heeft gezorgd dat in Nederland de belangstelling voor de documentaire is opgeleefd nadat het een periode slecht met de Nederlandse documentaire ging. Trok de eerste editie krap 3.000 bezoekers, in 2007 waren dat er zo'n 145.000. Het festival is tevens een belangrijk podium voor Nederlandse documentairemakers die er kans krijgen hun film aan een internationaal publiek te laten zien. Het juryrapport stelt: "Derks heeft lef. Ze is verantwoordelijk voor de selectie van films en niet bang voor de onvermijdelijke kritiek die zo'n persoonlijke selectie oproept. Maar ze is vooral een gepassioneerde en sterke leider die mensen weet te inspireren. Zonder Derks was het IDFA nooit geworden wat het nu is."

De prijs zal worden uitgereikt tijdens een bijeenkomst op dinsdag 25 november van 17.00 uur tot 18.00 in het Tuschinski Theater in Amsterdam. De prijs bestaat uit een beeldje van kunstenares Iris Le Rütte en een bedrag van 12.500 euro.

Aanmelden pers

Voor een interview met Ally Derks kunt u contact opnemen met Laura van Halsema, persvoorlichter IDFA, tel. 020-6273329 of e-mail laura@idfa.nl. Journalisten zijn van harte welkom bij de uitreiking en kunnen zich aanmelden via Koen Jonker, persvoorlichter PricewaterhouseCoopers, tel. 020-568 5959 of e-mail: koen.jonker@nl.pwc.com. Meer informatie op www.ijprijs.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.ijprijs.nl