Nivel


NIVEL international
International activities
Griepprik beschermt ook tegen resistent virus 16 oktober 2008 De winter van 2007/2008 kende een mildere, maar langduriger griepepidemie dan het voorgaande jaar. Opmerkelijk was dat 27% van de gevonden influenzavirussen AH1N1 afgelopen seizoen de meest voorkomende variant resistent bleken tegen de virusremmer oseltamivir (Tamiflu). Het vaccin in de griepprik sloot echter goed aan op zowel resistent als niet-resistent virus. De griepprik blijft daarmee het belangrijkste middel om griep te voorkomen.

Resistent
Het griepvirus AH1N1, dat het meeste voorkomt in Europa, heeft inmiddels nakomelingen die bestand zijn tegen oseltamivir (Tamiflu), de internationaal meest gebruikte virusremmer. In Noorwegen was dit voorjaar al bijna 70% van de gevonden griepvirussen resistent, en in Luxemburg 90%. In Nederland 27%, zo blijkt uit de Continue Morbiditeits Registratie (CMR) waarmee het NIVEL bijhoudt hoe vaak een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen voorkomen in Nederlandse huisartsenpraktijken. Ondanks dat het middel nauwelijks in de huisartsenpraktijk wordt gebruikt, blijkt het resistente virus zich ook te verspreiden onder mensen die nooit met de virusremmer in aanraking zijn geweest. Het is dus niet het gebruik van het middel dat deze resistentie veroorzaakt heeft, maar een spontane mutatie van het griepvirus. Het virus is nog niet resistent tegen twee andere virusremmers. De ziekteverschijnselen bij het oseltamivir-resistente virus zijn hetzelfde als bij het ongemuteerde griepvirus AH1N1.

Vaccinatie
Virusremmers verlichten de klachten na een infectie. Oseltamivir zorgt er bijvoorbeeld voor dat het virus geen nieuwe cellen in het lichaam kan infecteren. Vaccins werken anders. Met een vaccin kun je griepinfectie voorkomen, doordat het lichaam van te voren al afweerstoffen tegen het virus aanmaakt. NIVEL-onderzoeker en huisarts Gé Donker: Vaccinatie blijft toch het belangrijkste middel om griep te voorkomen. Het vaccin sloot het afgelopen jaar heel goed aan op het virus. Ook dit jaar kunnen mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, chronische longziekten, afweerstoornissen en ouderen weer een gratis griepprik krijgen bij de huisarts. De leeftijdsgrens is bovendien verlaagd naar 60 jaar waardoor zon 400.000 mensen meer een griepprik zullen halen. Nederland kent binnen Europa de hoogste vaccinatiegraad onder 65-plussers.

CMR
De Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL vormen een representatieve groep van 61 Nederlandse huisartsen in 45 praktijken. Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is representatief naar regio en naar verdeling over stad en platteland. De peilstation-huisartsen rapporteren wekelijks (waardoor trends zeer snel zichtbaar worden) of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. De CMR-peilstations bestaan sinds 1970. De meeste registraties lopen over meerdere jaren.