Gemeente Den Haag

Expositie "Evacuatie Scheveningen 1943"

Op zaterdag 11 oktober, de dag van de Haagse Geschiedenis, was in de Pniëlkerk (Duindorp) de tentoonstelling 'Evacuatie Scheveningen 1943' te zien. Niet getreurd als u dit heeft gemist: de expositie is ook de komende twee zaterdagen (18 en 25 oktober) nog te bezichtigen.

"Evacuatie Scheveningen 1943" blikt terug op het vertrek van ruim 45.000 Scheveningers die op bevel van de Duitse bezetter huis en haard moesten verlaten om plaats te maken voor de aanleg van de Tankgracht (de Atlantik Wall) die werd opgeworpen ter verdediging van de Scheveningse kust. Maar niet alleen het vissersdorp, ook Den Haag kreeg met deze evacuatie te maken. Naar schatting 135.000 Hagenaars moesten hun stad verlaten en hun heil elders zoeken. De aanleg van de Tankgracht betekende de sloop van woonblokken en heeft ook na de oorlog zijn sporen nagelaten in het stadsbeeld.

Tentoonstelling
Veel Scheveningse evacuees vonden gastvrij onderdak in Aalten en Winterswijk, maar ook andere gemeenten in Nederland vingen mensen op. Ras Scheveninger en toenmalig evacue, Evert de Niet heeft zich verdiept in deze geschiedenis en de expositie ingericht. Hij is 18 en 25 oktober aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

De tentoonstelling is te zien in de Pniëlkerk, Tesselsestraat 67 van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Lezing
In aansluiting op de tentoonstelling wordt op 21 oktober in de Pniëlkerk een wijkavond georganiseerd waarop Evert de Niet een lezing zal houden met een diapresentatie over de "Evacuatie Scheveningen 1943". De deuren van de Pniëlkerk gaan om 19.30 uur open.