Gemeente Den Haag

Leerplicht Den Haag: schoolverzuim beter in beeld

De gemeente Den Haag heeft in het schooljaar 2007/2008 sterk ingezet op handhaving van de leerplicht. Door toepassing van het gemeentelijk verzuimprotocol in het Voortgezet Onderwijs en uitgebreide voorlichting over het protocol in het primair onderwijs en op de vestigingen van ROC Mondriaan zijn scholen verzuim beter gaan melden. Daardoor is het schoolverzuim beter in beeld gebracht.

Naast handhaving is er het afgelopen schooljaar zorg besteed aan jongeren die als gevolg van problematische gezinssituaties verzuimden.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): Succes op school begint met aanwezig zijn tijdens de lessen. Vandaar dat de gemeente scherp toeziet op de aanwezigheid van leerlingen. Weten we het verzuim terug te dringen, dan voorkomen we schooluitval op termijn.

Verdere invoering verzuimprotocol
Het verzuimprotocol geeft duidelijkheid voor zowel leerlingen, ouders en scholen over regels, afspraken en sancties met betrekking tot verzuim. De afdeling Leerplicht heeft in totaal 1.247 waarschuwingsbrieven verstuurd (vorig jaar: 833). In 972 gevallen is er proces verbaal opgemaakt of is er doorverwezen naar bureau Halt (vorig jaar: 737). Deze toename is te verklaren doordat scholen verzuim beter zijn gaan melden en door de invoering van kwalificatieplicht, waardoor de leerplichtige leeftijd is opgeschroefd naar 18 jaar.

Speciale aandacht voor thuiszitters
De meeste leerlingen doorlopen hun schooltijd zonder problemen, maar een deel heeft extra zorg nodig. Zij groeien op in zulke problematische gezinssituaties dat verzuim of schooluitval het gevolg is. De afdeling Leerplicht heeft dit schooljaar extra ingezet op het inventariseren van de thuiszitters. Hierdoor is een overzicht ontstaan van deze groep en is het mogelijk om een aanpak op maat te organiseren. In het afgelopen schooljaar ging het om een groep van ongeveer zestig leerlingen waarvan er telkens een aantal snel geplaatst kon worden op een andere, beter passende school.

Helaas komen er ook iedere keer nieuwe thuiszitters in beeld. Thuiszitters zijn leerlingen die langer dan drie weken verzuimen en die door gedragsproblemen niet terug kunnen naar dezelfde school. In de meeste gevallen is het afgelopen jaar een passende opleiding of baan voor deze leerlingen gevonden.