Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 16 oktober 2008

Folia ontvangt eerste `Gouden Luis' voor zestig jaar onderwijsjournalistiek

UvA en HvA introduceren nieuwe journalistieke prijs

Gepubliceerd op 16 oktober 2008
Foto: Arjan Roodink

Folia, weekblad voor de Universiteit van Amsterdam, ontving gisteravond als eerste `De Gouden Luis'. Dat is een nieuwe prijs voor journalistiek over het hoger onderwijs. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Folia reikte Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA en de HvA, de trofee uit aan Folia-hoofdredacteur Jim Jansen. Het weekblad ontvangt de prijs voor haar gehele oeuvre: zestig jaar kritische journalistiek over het hoger onderwijs. `Goede journalistiek', aldus Van der Toorn, `is gebaat bij onafhankelijkheid'. Vanaf volgend jaar kent een onafhankelijke jury `De Gouden Luis' jaarlijks toe als wisseltrofee voor het beste blad en/of website over hogescholen en universiteiten.

Het College van Bestuur van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam wil met `De Gouden Luis' het belang benadrukken van goede journalistieke verslaggeving over gebeurtenissen en ontwikkelingen in en rond het hoger onderwijs. Folia heeft zich de afgelopen zestig jaar ingezet om de onderwerpen die spelen binnen de UvA en in het hoger onderwijs in het algemeen, op een heldere en kritische manier voor het voetlicht te brengen. Het weekblad informeert studenten en medewerkers over onderwijs en onderzoek, en vormt tegelijkertijd hét platform voor opinies en discussies. Karel van der Toorn licht toe: `Folia is al zestig jaar lang goed geïnformeerd, scherp, een tikkeltje eigenwijs en heeft vele bekende schrijvers en journalisten voortgebracht. Het blad past bij de Universiteit van Amsterdam'.

De Gouden Luis

Vanaf studiejaar 2009-2010 wordt `De Gouden Luis' jaarlijks als wisseltrofee uitgereikt aan het beste blad en/of website over het Nederlandse hoger onderwijs. Dit kan een journalistiek medium bij een universiteit of hogeschool zijn, maar ook daarbuiten. De onafhankelijke jury die de prijs zal toekennen, bestaat uit vier leden: Frits van Oostrom (universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht en voormalig president van de KNAW), Doekle Terpstra (voorzitter HBO-raad), Frank de Vree, hoogleraar Journalistiek en cultuur aan de UvA) en Lisa Westerveld (voorzitter van de LSVb). De prijs wordt telkens in het najaar toegekend op basis van de journalistieke prestaties in het studiejaar voorafgaand aan de uitreiking.

Over Folia

Folia, weekblad voor de Universiteit van Amsterdam, begon op 13 oktober 1948 onder de naam Folia Civitatis als het mededelingenblad van de universiteit met Propria Cures als bijlage. Folia is daarmee het oudste universiteitsblad van Nederland. Tegenwoordig opereert de redactie ook online, zie: www.folia.nl. Folia wordt uitgegeven door de Stichting Folia Civitatis. Bekende oud-redacteuren van het weekblad zijn onder anderen: Boudewijn Büch, Theo van Gogh, Aaf Brandt Corstius, Beau van Erven Dorens en Joris Luyendijk.

Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van Folia is er een speciaal jubileumnummer uitgebracht. Hierin zijn bijdragen te lezen van oud-redacteuren, oud-bestuursleden, oud-redactieraadsleden en andere betrokkenen. Deze speciale editie van Folia ligt deze week in de rekken op de verschillende UvA-locaties en is tevens te downloaden vanaf www.folia.nl.

Verwijzingen

www.folia.nl
Bron: UvA Persvoorlichting