Gemeente Edam-Volendam

Convenant regionalisering gemeentelijke brandweerkorpsen

Brandweeroefening brandweer Edam-Volendam Volendam, 15 oktober 2008: Vandaag is het besluit verspreid van het bestuur van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (w.o. voormalige Regionale Brandweer Zaanstreek-Waterland) om een convenant met de Minister van Binnenlandse Zaken Mw. ter Horst te sluiten over de intentie tot regionalisering van de gemeentelijke brandweerkorpsen.

Ook bracht het bestuur de resultaten van het recent gehouden onderzoek naar de kwaliteit van de aangesloten negen gemeentelijke brandweerkorpsen in de regio en de regionale brandweerorganisatie. Burgemeester van Beek van de Gemeente Edam-Volendam is tevreden met en onderschrijft de uitkomsten van het onderzoek, maar wenst enkele kanttekeningen te plaatsen bij het sluiten van het convenant.

Binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland wordt intensief door alle gemeentes samengewerkt. Dat is ook een logische zaak om gezamenlijk elkaar te ondersteunen in geval van calamiteiten waarbij de brandweer een centrale rol speelt.

Sinds jaar en dag is de brandweer altijd een gemeentelijke zaak geweest: gemeentes zijn verantwoordelijk voor het op orde hebben van hun eigen brandweerbeleid in kwaliteit en kwantiteit, de werving en opleiding van vrijwilligers en de aanschaf van brandweermiddelen. Met het in werking treden van het convenant zou het in de toekomst zo kunnen zijn dat de gemeente deze verantwoordelijkheid verliest aan de veiligheidsregio. Feitelijk zou dat dus neer kunnen komen op het niet meer bestaan van de gemeentelijke brandweer. Verder staat het convenant voor ook de inkoop te regionaliseren en het onderbrengen onder één regionale commandant van alle gemeentelijke brandweerkorpsen. Daar zitten precies de kanttekeningen die Burgemeester Van Beek wil plaatsen.

Burgemeester van Beek: "Alles op een rijtje zettende heb ik gemeend, samen met twee andere burgemeesters uit de regio een afwijkend standpunt in te moeten nemen ten aanzien van het sluiten van het convenant met de minister. Natuurlijk zal ik als lid van het bestuur van de Veiligheidsregio toezien op de juiste uitvoering en het inhoud geven van het convenant. Dat geldt zeker voor de kwaliteit die we ook op regionaal niveau willen bereiken."

"Het wetsontwerp Veiligheidsregio's is op dit moment in behandeling in het parlement en daarom nog geen wet. Ik ben zeker niet tegen regionalisering als duidelijk gemaakt kan worden dat er een direct verband is met de kwaliteit die wij binnen onze gemeente nastreven ten aanzien van de brandweer. Dat directe verband zie ik vooralsnog niet. Nu kunnen wij binnen de gemeente onze eigen lokale prioriteiten vormgeven en aan de gemeenteraad kenbaar maken. Ik weet niet of dat bij verdere regionalisering ook nog het geval zal zijn."

"Ook kan ik nu nog niet overzien welke impact de uitvoering van dit convenant heeft op de positie van onze brandweermedewerkers; zowel de vrijwilligers als de beroepsmensen. Dat zijn wel zaken die van groot belang zijn voor de brandweermensen zelf."

"Ten aanzien van het plaatsen van alle korpsen onder één regionale commandant buiten de uitrukmomenten, zie ik ook niet meteen een voordeel. De hiërarchie is nu heel duidelijk.

Ik wil benadrukken dat de samenwerking die we nu hebben binnen de Veiligheidsregio ook voor onze gemeente van groot belang is en daarvan de meerwaarde duidelijk is."

Het eindrapport kwaliteitsfoto is hier te downloaden.