Gemeente Son en Breugel


Staatsbosbeheer kapt bomen in Sonse Bossen

Eind oktober 2008 vanaf week 43 start Staatsbosbeheer met het kappen van bomen in de bossen die liggen tussen de noordzijde van het destructiebedrijf Rendac en de zuidzijde van de Bestse Weg.
---

Dit kappen is nodig omdat zo meer zonlicht op de bosbodem komt en zo jonge inlandse loofbomen, waaronder Zomereik, Boskriek, Lijsterbes en Ruwe berk, een kans krijgen om zich goed te ontwikkelen.

Op welke wijze kappen

De bomen worden gekapt met een houtprocessor. Dit is een zaagmachine die op oneffen grond kan rijden zonder de bosbodem veel te beschadigen. Met een knijper pakt hij de te kappen bomen vast en zaagt de boom van de stamvoet af. Een roller met beitels haalt het takhout van de stam. Dan zaagt de machinist met de zaagarm het tophout af en zaagt de stam op sortimentlengte.

Hout transport

De kort gezaagde stammen worden door een uitrijdcombinatie uit de bospercelen verzameld en op sortiment langs de weg op stapels gezet. Hier kan tot slot een vrachtwagen bij om het hout op te laden en deze naar de houtfabrieken te rijden.

Het tak- en tophout blijft in de bospercelen achter om als schuilplaatsen te dienen voor kleine dieren. De bospaden zullen vrij van takken blijven.

Hoelang duren de werkzaamheden

De machinisten met hun machines blijven ongeveer 3 weken aan het werk. Het afvoer van het hout langs de weg zal binnen enkele weken later gebeuren, wanneer in diverse andere bosobjecten de houtstapels ook aan de weg liggen, klaar voor transport.

Veiligheid

Houd afstand van de machines op minimaal 1x de boomlengte (ongeveer 20 meter). Doorkruis geen afzettingen van werk in uitvoering. Blijf op de paden en wees bedacht op vallend takhout.

Voor vragen of meer informatie kunt u bellen naar Staatsbosbeheer tel. 0485-381202