Gemeente Laarbeek


Huisvesting Stichting Dierenthuis

LAARBEEK - Hier leest u meer over de laatste ontwikkelingen rondom de huisvesting van Stichting Dierenthuis in Aarle-Rixtel. Kijk voor meer informatie ook bij 'Veelgestelde vragen'.

Laatste nieuws

Onlangs heeft de rechtbank besloten om zowel het beroep en de voorlopige voorziening van Stichting Dierenthuis als het beroep van de omwonenden collectief en versneld te behandelen. De behandeling van de voorlopige voorziening die twee omwonenden eerder hebben aangevraagd, vervalt hiermee. Alle beroepschriften worden op 6 november behandeld.

Op vrijdag 22 augustus 2008 heeft onze milieupolitie geconstateerd dat er op het terrein van Stichting Dierenthuis in Aarle-Rixtel een grondwal werd aangelegd. Deze wal van circa 32 meter lang en 1.70 meter hoog werd aangelegd in een stuk bos, met uit het bos afgegraven grond. Afgezien van het feit dat het bestemmingsplan een grondwal niet toelaat en niet te legaliseren is, is hiervoor een aanlegvergunning vereist. Deze aanlegvergunning was niet bij de gemeente aangevraagd. De activiteiten zijn daarom stilgelegd.

Verlenging begunstigingstermijn

Stichting Dierenthuis heeft beroep ingesteld tegen het besluit tot handhaving (de dwangsombeschikking). Naar aanleiding van dit beroep heeft de rechtbank ons college verzocht de begunstigingstermijn te verlengen. Op 26 juni jl. heeft ons college besloten gehoor te geven aan het verzoek van de rechter. Daarmee is de begunstigingstermijn verlengd tot de rechter een uitspraak doet in deze zaak. De gemeente gaat er daarbij wel van uit dat de opvang beperkt blijft tot het huidige aantal van circa 550 dieren. Stichting Dierenthuis heeft vervolgens laten weten om in afwachting van de rechterlijke uitspraak het aantal dieren niet substantieel te zullen uitbreiden.

De omwonenden zijn van het besluit om de begunstigingstermijn te verlengen in kennis gesteld. In totaal hebben 25 omwonenden beroep aangetekend bij de rechtbank, omdat zij het niet eens te zijn met dit besluit tot verlenging van de begunstigingstermijn. Twee van deze omwonenden hebben daarnaast een voorlopige voorziening aangevraagd.

Zoeken naar een alternatieve locatie

In eerste instantie blijft Stichting Dierenthuis verantwoordelijk voor het vinden van een alternatieve locatie. Daarnaast zullen zowel de provincie als de gemeente zich inspannen voor een oplossing, aangezien zij van mening zijn dat de dieren niet het slachtoffer mogen worden van deze situatie.

De provincie steunt de gemeente in haar opvatting dat de huidige locatie van Dierenthuis strijdig is met het bestemmingsplan en het streekplan. De provincie is niet bereid het streekplan te wijzigen. Op uitnodiging van de Commissaris van de Koningin, mevrouw H. Maij-Weggen, heeft de gemeente, in aanvulling op de eigen verantwoordelijkheid van de stichting, gezocht naar een alternatieve locatie voor Dierenthuis. Van de voorlopige resultaten van deze zoektocht is Stichting Dierenthuis inmiddels op de hoogte gesteld.

Dwangsom

Op 13 mei jl. heeft het college van burgemeester en wethouders het bezwaarschrift van Stichting Dierenthuis tegen de opgelegde dwangsom ongegrond verklaard. Het college volgde hiermee het advies van de commissie bezwaarschriften op. De stichting heeft tot 1 juli 2008 de tijd om ervoor te zorgen dat er een einde wordt gemaakt aan de overtredingen. Zij heeft nog de mogelijkheid om tegen dit besluit in beroep te gaan bij de rechtbank in s-Hertogenbosch.

Op 6 mei jl. heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de termijn te verlengen tot 1 juli 2008. Voorheen lag deze datum op 22 mei 2008.

Op 1 juli a.s. heeft Stichting Dierenthuis ruim zes maanden de tijd gehad om een oplossing te vinden. Indien de stichting op deze datum nog in overtreding is, is de gemeente Laarbeek bevoegd om de dwangsom te innen. In Laarbeek is het echter goed gebruik om een dwangsom nog niet te innen, zolang de juridische procedure tegen het dwangsombesluit nog loopt.

Is de dwangsom op 1 juli a.s. verbeurd, dan betekent dit niet dat de gemeente de dieren van Dierenthuis zal laten verwijderen; in tegenstelling tot wat door veel mensen wordt aangenomen. Indien de strijdige situatie op 1 juli a.s. nog niet beëindigd is, zal de gemeente zich moeten beraden over het vervolg van haar plicht tot handhaving. Hiervoor is in ieder geval een nieuw besluit nodig.

Voorgeschiedenis

De gemeente Laarbeek heeft in juli 2007 via de media vernomen dat Stichting Dierenthuis zich aan de Bakelseweg 27 in Aarle-Rixtel wilde vestigen. De gemeente heeft daarna direct contact gezocht met de stichting. Daarbij heeft de gemeente meerdere keren, zowel mondeling als schriftelijk, erop gewezen dat de activiteiten waarschijnlijk niet toelaatbaar zijn op de betreffende locatie. De gemeente heeft de stichting dan ook afgeraden zich daar te vestigen. Nader onderzoek moest uitwijzen of vestiging aan de Bakelseweg al dan niet mogelijk zou zijn. Desondanks heeft Stichting Dierenthuis zich begin oktober gevestigd aan de Bakelseweg 27 in Aarle-Rixtel. Medio oktober bleek dat vestiging op deze locatie inderdaad strijdig is met het bestemmingsplan Buitengebied en dat legalisering niet mogelijk is.

Omdat vestiging aan de Bakelseweg niet mogelijk is en de stichting ondanks meerdere waarschuwingen van de gemeente haar activiteiten toch doorzet, heeft de gemeente op 11 december 2007 besloten een dwangsom op te leggen. De stichting heeft hiertegen bezwaar gemaakt bij de gemeente en heeft een voorlopige voorziening (schorsing) aangevraagd bij de rechtbank in Den Bosch. De rechter heeft dit verzoek afgewezen.

Stichting Dierenthuis is een permanente huiskameropvang voor oude, zieke, verwilderde en kansarme honden en katten. Het gemeentebestuur heeft sympathie voor het nobele doel van de stichting en ziet het maatschappelijke belang in. Echter, de gemeente moet toetsen aan de regelgeving en heeft daarbij een handhavingplicht. Alle belangen - waaronder die van de stichting en de omwonenden die om handhaving hebben verzocht dienen daarbij goed te worden afgewogen.

Veelgestelde vragen

Klik hier om veelgestelde vragen over huisvesting Stichting Dierenthuis te bekijken.

---

De situatie rondom Stichting Dierenthuis houdt veel mensen bezig. De belangen van verschillende partijen lopen uiteraard uiteen. De gemeente doet een beroep op alle betrokkenen om, ondanks de verschillende standpunten, respectvol te blijven naar elkaar.
---

Wat is een voorlopige voorziening? Wat is een dwangsom? Tijdens de bezwaar- of beroepsprocedure geldt de genomen beslissing. Het kan zijn dat deze beslissing intussen onherstelbare gevolgen heeft. Tijdens deze bezwaar- of beroepsprocedure kan daarom aan de rechter gevraagd worden een voorlopige voorziening te treffen. Dit betekent dat een speciale regeling kan worden getroffen voor de periode dat het bezwaarschrift nog in behandeling is. Een voorlopige voorziening wordt vaak een schorsing van het besluit genoemd. Een dwangsom is een geldboete die de gemeente de overtreder in het vooruitzicht stelt als de overtreding niet binnen een bepaalde termijn (de zogenaamde begunstigingstermijn) wordt beëindigd. De bedoeling is om de overtreder er zo toe te dwingen om een einde te maken aan een illegale situatie. Wordt dit niet gedaan, dan moet de overtreder de aangekondigde dwangsom betalen. De hoogte van dwangsommen lopen uiteen. Per geval wordt bekeken welke dwangsom in een redelijke verhouding staat tot de overtreding.