Gemeente Lelystad

Start aanleg natuurlijke oevers

Lelystad laat, waar mogelijk, de beschoeiing langs watergangen weg. Daardoor ontstaan meer mogelijkheden voor een stukje natuurontwikkeling en is er veel minder materiaal, zoals hardhout, nodig, wat weer goed is voor het milieu. Voor oeverplanten is zon overgangszone aantrekkelijk. Ook dieren kunnen er gemakkelijker in en uit het water komen.

Startsein

Deze ontwikkeling start in De Kogge. Op 16 oktober is het officiële startsein gegeven door wethouder Willem de Jager. De aanwezige, maar gammele en in onbruik geraakte vissteiger, is afgebroken en zon 200 meter beschoeiing is verwijderd. Daardoor wordt de overgang van land naar water veel geleidelijker vooral ook omdat de taluds wat flauwer dus minder steil, gemaakt worden. Met de grond die daarbij vrijkomt wordt een nieuwe visplek gemaakt. Dankzij het flauwe talud en een pad naar deze visplek wordt deze ook voor rolstoelers bruikbaar.

Ecologische zone

De watergang in de Kogge maakt deel uit van een nog grotendeels te ontwikkelen waterrijke ecologische zone, die Lelystad-zuid, via de Westerdreef en de Houtribdreef, verbindt met het Zuigerplasbos. De dieren die naar verwachting gebruik gaan maken van deze zone worden aangeduid met de blankvoorn-libel groep. Ook de ringslang zou zich via deze zone kunnen verspreiden. Om dat te stimuleren zouden op verschillende plaatsen broedhopen gemaakt moeten worden. Slangen leggen er hun eieren in, door de warmte die dankzij de broei in de hoop ontstaat, komen de eieren uit. De ringslang is een niet giftige slang.

Natuurrijke gemeente

Lelystad is een natuurrijke gemeente. Er wordt anders gekeken naar de openbare ruimte. Niet alleen het beheer en onderhoud is belangrijk maar ook (het stimuleren van) de mogelijkheden voor de natuur krijgen alle aandacht. De vele groenvoorzieningen spelen daarbij een rol maar ook de watergangen. Water is aantrekkelijk voor veel diersoorten. Sommige dieren leven in het water, andere op de overgang van water en land en verschillende dieren leven graag in de omgeving van een watergang.

---