Gemeente Diemen


Oostelijke Ontsluitingsweg IJburg

Inspraak en tervisielegging oostelijk ontsluiting IJburg van start Inspraak en tervisielegging Oostelijke Ontsluitingsweg IJburg van start

Vragen en antwoorden over de Oostelijke Ontsluitingsweg IJburg (OOIJ) In het Diemer Nieuws van 16 oktober 2008 staan drie kennisgevingen waarin bekend wordt gemaakt dat er inspraak en tervisieleggingen plaatsvinden over de Oostelijke Ontsluitingsweg IJburg, kortweg de OOIJ. Vanwege wettelijke eisen zijn deze kennisgevingen behoorlijk juridisch van aard. In deze toelichting wordt een aantal antwoorden gegeven op vragen die zouden kunnen rijzen bij het lezen van de kennisgevingen. Aan deze toelichting kunnen geen rechten worden ontleend.

Waarom is de OOIJ noodzakelijk?
De woningbehoefte in de regio Amsterdam is groot. Ook de gemeente Diemen vindt het belangrijk dat er in Diemen en omgeving voldoende woningen gebouwd worden om aan deze vraag te kunnen voldoen. IJburg 1e fase is in de afgelopen jaren belangrijk geweest voor de regio om aan de vraag te kunnen voldoen. IJburg 2e fase is met ongeveer 9000 woningen één van de belangrijkste locaties waar de komende jaren woningen gebouwd kunnen gaan worden. Een nieuwbouwwijk als IJburg met totaal ruim 18.000 woningen heeft een goede aansluiting nodig op het stedelijke- en rijkswegennet. Op dit moment is IJburg alleen aangesloten op de A10-oost. Deze westelijke ontsluiting is niet voldoende. De OOIJ is noodzakelijk om IJburg aan de oostkant aan te sluiten op het rijkswegennet, via de A1 en A9.

Welke besluitvorming over de OOIJ heeft er al plaatsgevonden? In de afgelopen jaren hebben de gemeenten Diemen en Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de minister van Verkeer en Waterstaat afspraken gemaakt over hoe de OOIJ vanaf IJburg in Diemen moet aansluiten op de A1 en de A9. Door de gemeenteraad van Diemen is begin 2008 het Inrichtingsplan OOIJ vastgesteld. In dit Inrichtingsplan staat hoe de OOIJ er komt uit te zien. Over het Inrichtingsplan heeft eind 2007 inspraak met de bevolking plaatsgevonden.

Welke rapporten en plannen spelen momenteel een rol bij de besluitvorming over de OOIJ?
Om de OOIJ mogelijk te maken moet het bestemmingsplan Buitengebied Diemen worden aangepast. Op dit moment vindt hierover in de gemeente Diemen besluitvorming plaats. Kort gezegd gaat het in deze besluitvorming over verschillende aanpassingen aan het bestemmingsplan die nodig zijn voor de OOIJ en over milieuonderzoeken die gedaan zijn om de effecten van de OOIJ op het milieu te beschrijven. In totaal zijn er vier soorten plannen/rapporten, die allemaal hun eigen procedurele voorschriften en besluitvormingsprocedures kennen: de 3e wijziging van het bestemmingsplan, de 4e en 5e partiële herziening van het bestemmingsplan en het MER (Milieueffectrapport) IJburg 2e fase en OOIJ.

Wat staat er in de 3e wijziging van het bestemmingsplan? Met het grootste deel van de noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan was al rekening gehouden bij het vaststellen van dit bestemmingsplan in 1998. Voor dit gedeelte is daarom al een zogenaamde wijzigingsbevoegdheid opgenomen in het bestemmingsplan, namelijk vanaf de Overdiemerweg ten noorden van het Amsterdam-Rijnkanaal tot aan het knooppunt Diemen. Op basis van deze wijzigingsbevoegdheid is het ontwerp voor de 3e wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied Diemen opgesteld.

Waar dienen de 4e en 5e partiële herziening van het bestemmingsplan dan voor?
Er zijn nog twee relatief kleine locaties waar het bestemmingsplan ook moet worden aangepast, maar waar dit in 1998 nog niet was voorzien. Hiervoor is in 1998 dan ook geen wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan opgenomen. Het aanpassen van het bestemmingsplan op deze locaties gaat daarom via zogenaamde partiële herzieningen van het bestemmingsplan. De ene locatie is bij de kruising van de Diemerpolderweg en de Weteringweg (bij afrit Diemen van de A1) waar de weg verbreed moeten worden voor een goede doorstroming van het verkeer. Dit wordt mogelijk gemaakt met de 4e partiële herziening van het bestemmingsplan. De andere locatie is direct ten zuidwesten van de knoop A1 en A9, waar een boogviaduct over de A1 de OOIJ direct met de A9 gaat verbinden. Hier gaat het om de 5e partiële herziening van het bestemmingsplan.

Wat staat er in het MER IJburg 2e fase en OOIJ? In de wet staat dat het voor besluiten die belangrijke gevolgen voor het milieu kunnen hebben een zogenaamd Milieueffectrapport (MER) gemaakt moet worden. Voor de OOIJ en IJburg 2e fase is zo'n MER gemaakt. Heel kort gezegd is het MER een rapport waarin de gevolgen van de OOIJ voor het milieu (bijvoorbeeld geluidsoverlast en luchtkwaliteit) worden onderzocht en gebundeld. Bij de besluitvorming over het aanpassen van het bestemmingsplan is het MER het belangrijkste onderzoeksrapport. Bij het MER zit een samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten.

Hoe vindt besluitvorming over al deze rapporten en plannen plaats en kan ik mijn mening laten weten?
Dit verschilt per rapport en/of plan:

De 3e wijziging: tervisielegging
Op 9 oktober heeft de Gemeenteraad van Diemen het ontwerp van de 3e Wijziging vrijgegeven voor de tervisielegging. De tervisielegging vindt plaats van 17 oktober 2008 tot en met 27 november 2008. Reacties op dit plan, die in dit geval zienswijzen heten, kunnen alleen schriftelijk worden ingediend. U wordt na de tervisieleggingstermijn nog wel in de gelegenheid gesteld uw zienswijze mondeling toe te lichten. Na de verwerking van de zienswijzen wordt de 3e wijziging definitief vastgesteld door de Gemeenteraad. Hierna moet het plan nog door de Provincie Noord-Holland worden goedgekeurd.

De 4e en 5e partiële herziening: zowel inspraak als tervisielegging Op 2 september heeft het college van burgemeester en wethouders van Diemen de twee herzieningen vrijgegeven voor inspraak. Tijdens de inspraak kunt u suggesties meegeven aan de gemeente Diemen over de herzieningen van het bestemmingsplan. De inspraaktermijn loopt van 17 oktober 2008 tot en met 27 november 2008 (6 weken). Inspraakreacties kunnen zowel mondeling als schriftelijk worden ingediend. Na verwerking van de inspraakreacties worden de herzieningen door de Gemeenteraad als ontwerp vrijgegeven voor de tervisielegging, die ook zes weken zal duren. De verwachting is dat deze tervisielegging begin 2009 plaatsvindt. Dit wordt op dat moment weer bekend gemaakt met een advertentie. Hierna zal de Gemeenteraad ook de 4e en 5e partiële herziening definitief vaststellen.

Het MER: tervisielegging
Op 9 oktober heeft de Gemeenteraad het MER aanvaard. Ook over het MER kunt u uw mening geven, namelijk tijdens de tervisielegging van het MER. De tervisieleggingstermijn loopt van 17 oktober 2008 tot en met 27 november 2008. Zienswijzen kunnen zowel mondeling als schriftelijk worden ingediend. Zowel het MER als de zienswijzen worden opgestuurd naar de landelijke Commissie voor de m.e.r. Deze commissie toetst het MER en betrekt de tijdig ingediende zienswijzen in haar toetsingsadvies aan de Gemeenteraad. Als het toetsingsadvies van de Commissie geen aanleiding geeft om meer onderzoeken te doen, dient het MER als onderzoeksrapport bij de vaststelling van zowel de 3e wijziging als de 4e en 5e partiële herziening.

Wanneer, waar en hoe kan ik mijn mening laten weten over de rapporten en plannen?
Alle rapporten liggen tijdens de inspraaktermijn en de tervisieleggingstermijn ter inzage op het gemeentehuis van Diemen. Voor alle plannen en rapporten wordt op 4 november een avond georganiseerd in het Gemeentehuis van Diemen. Op deze avond wordt informatie gegeven over de plannen en rapporten en kunnen vragen beantwoord worden. Ook kunt u voor de 4e en 5e herziening mondeling inspreken en voor het MER een mondelinge zienswijze indienen. Officieel kunt u voor de 3e wijziging alleen schriftelijk een zienswijze indienen. Wij zullen er voor zorgen dat er - indien u dit wenst - mogelijkheden zijn om uw zienswijze direct al op papier te zetten zodat u uw zienswijze meteen kunt indienen op deze avond. Het is wel belangrijk dat u duidelijk aangeeft over welk rapport of plan uw reactie gaat.
Het is zonder afspraak niet mogelijk inspraakreacties of zienswijzen telefonisch door te geven, omdat dit ten koste zou gaan van de zorgvuldigheid die wij nastreven

Waar kan ik terecht als ik nog meer vragen heb?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met het Projectbureau IJburg (tel. 020-552 9658).
Deze tekst is bedoeld als toelichting op de kennisgevingen. De tekst van de kennisgevingen is juridisch bindend.

Op de website van IJburg kunt u alle plannen downloaden:

Samenvatting MER tweede fase en OOIJ

3e wijziging bestemmingsplan Buitengebied Diemen

4e partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied Diemen

5e partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied Diemen

Overzicht van al het te downloaden materiaal:
http://www.ijburg.nl/main.php?obj_id=1047926726

Het MER zelf is te groot (27 MB) om op de site te zetten. Een exemplaar op CD-rom is voor belangstellenden uiteraard op te vragen bij het projectbureau IJburg.

---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---