CONO Kaasmakers wil duurzaam bouwen in werelderfgoed Beemster

16/10/2008 11:00

CONO Kaasmakers

Beemster, 15 oktober 2008. CONO Kaasmakers, bekend van onder meer Beemster kaas, heeft plannen om een nieuwe kaasmakerij te bouwen in het werelderfgoed "De Beemster" waar de zuivelcoöperatie al meer dan 100 jaar is gevestigd. Bij de nieuwbouw is veel aandacht voor het ontwerp van het gebouw zodat het past in het landschap van De Beemster. CONO Kaasmakers heeft drie gerenommeerde architectenbureaus opdracht gegeven een ontwerp te maken voor een nieuwe kaasmakerij. Een deskundige jury beoordeelt de ontwerpen en bepaalt welk ontwerp wint.

De huidige kaasmakerij van CONO Kaasmakers in Westbeemster is op termijn aan vervanging toe. Door de nieuwbouw zorgt CONO Kaasmakers ervoor dat ook in de toekomst kwalitatief hoogwaardige kaas gemaakt kan worden. Ook in de nieuwe kaasmakerij wordt de kaas volgens het traditionele principe met ambachtelijke elementen gemaakt waardoor de kaas zich onderscheidt op het gebied van smaak en smedigheid.

Duurzaam en inpasbaar in werelderfgoed De Beemster

CONO Kaasmakers is trots om al meer dan 100 jaar te mogen werken in het werelderfgoed De Beemster. De architecten moeten daarom in hun ontwerp voor de kaasmakerij de unieke elementen van de Beemster-polder, zoals de verkavelingstructuur, de karakteristieke bebouwing en de vroegere buitenplaatsen, laten terugkomen. CONO Kaasmakers geeft met het Caring Dairy-programma invulling aan haar ambitie om duurzaam te ondernemen. Bij de nieuw te bouwen kaasmakerij speelt daarom ook duurzaamheid een belangrijke rol. Zo is er het voornemen om het water 100% te recyclen, energiezuinig te bouwen en gebruik te maken van duurzame bouwmaterialen.

Een deskundige jury onder voorzitterschap van Tjeerd Dijkstra (architect-stedenbouwkundige en voormalig Rijksbouwmeester) neemt de eisen ten aanzien van inpasbaarheid in de Beemster-polder en duurzaamheid mee in haar oordeel om tot het winnende ontwerp te komen. De andere leden van de jury zijn Michael van Gessel (Landschapsarchitect), Maarten Kloos (Architect), Mels Crouwel (Architect en voormalig Rijksbouwmeester) en Wim Scholtens (Directeur Productie en Technologie van CONO Kaasmakers). Aan de wedstrijd nemen de drie gerenommeerde architectenbureaus Neutelings Riedijk Architecten te Rotterdam, Architectenbureau Cepezed te Delft en Bastiaan Jongerius Architecten te Amsterdam deel.