Donderdag 16 oktober 2008, nummer 49

Zorgsector krijgt geld voor voorbereiding op rampen

De zorgsector gaat zich beter voorbereiden op rampen en crises, zoals overstromingen en pandemieën. Het kabinet stelt hiervoor jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar.

Vijf zorgkoepels (LvTC, NVZ, NFUMC, AmbulanceZorg Nederland en GGD Nederland), de vereniging Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR-Nederland) namens de veiligheidsregio's en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ondertekenden vandaag het OTO-convenant (opleiden, trainen, oefenen). Hierin zijn afspraken gemaakt over goede en gezamenlijke voorbereiding op rampen en crises.

De 10 miljoen euro wordt verdeeld over de ziekenhuizen die ook als traumacentrum functioneren. Deze ziekenhuizen maken samen met de andere betrokken partijen (waaronder andere ziekenhuizen) een risicoanalyse, een meerjaren OTO-beleidsplan en een OTO-jaarplan. Het geld wordt besteed aan:


1. voorbereiden, faciliteren en organiseren van activiteiten rond opleiden, trainen en oefenen van personeel


2. activiteiten gericht op voorbereiding op alle soorten rampen (volgens de Leidraad Maatramp)


3. zorgprocessen, zoals geneeskundige hulp, somatisch, preventieve openbare gezondheidszorg en psychosociale hulpverlening bij ongevallen en rampen


4. financiering landelijke ondersteuningsstructuur

De Landelijke vereniging voor Traumacentra (LvTC) zorgt voor de ondersteuning van het OTO-project voor tenminste drie jaar. Hierbij wordt onder meer gezorgd voor het verzamelen van goede voorbeelden, het organiseren van overleg tussen de regio's en het ontwikkelen van 'tools'.


-o-o-o-

Noot voor redacties (