Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders kiest voor vrouwenrechten

16 okt 2008 | Het MDG 3 fonds, door minister Koenders in het leven geroepen om de positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren, gaat vijfenveertig projecten ondersteunen die zich vooral richten op geweld tegen vrouwen, vergroten van economische zelfstandigheid van vrouwen en participatie van vrouwen in parlementen en bestuursorganen.

Het African Woman's Development Fund is één van die projecten. Dit project vergroot de samenwerking van vrouwenorganisaties in zestien landen in Sub-Sahara Afrika en is gericht op het verminderen van geweld tegen vrouwen en het vergroten van de deelname van vrouwen in de politiek. Het project Women living under Moslim Law strijdt voor gelijke rechten voor vrouwen die in een islamitische land leven. Het project richt zich op het informeren van de bevolking en het ondersteunen van vrouwen die op basis van Islamitische gebruiken en wetten achtergesteld zijn. Een voorbeeld van een ander project is Decisions for Life van de International Trade Union Confederation die een project zal uitvoeren gericht op het verbeteren van de rechten en kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt in onder andere Brazilië, India en Indonesië.

De meeste geselecteerde organisaties gaan regionale netwerken versterken. Ze zijn in staat nationaal en internationaal de bevordering van gelijke rechten en kansen voor vrouwen op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten en te houden, door concrete activiteiten in het veld te koppelen aan een effectieve internationale lobby. Omdat deze netwerken grensoverstijgend zijn, was het voor organisaties vaak lastig om elders ondersteuning te krijgen. Veel hulpstromen en financieringsbronnen hebben immers een nationale focus.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) stelde het MDG 3 fonds in toen in 2006 bleek dat het aantal projecten gericht op vrouwen met veertig procent was afgenomen ten opzichte van 2000. Het derde millenniumdoel (MDG3) is gericht op gelijke rechten en kansen voor mannen en vrouwen. Maar nog steeds is er wereldwijd sprake van ongelijke rechten en kansen. Vrouwen hebben minder erf- en eigendomsrechten, zijn minder vertegenwoordigd in politiek en bestuur en hebben minder toegang tot betaalde arbeid. Daarnaast heeft nog steeds wereldwijd een op de drie vrouwen te lijden onder seksegerelateerd geweld.

De belangstelling voor het MDG 3 fonds overtrof alle verwachtingen. Wereldwijd bestaat een grote behoefte om concreet actie te ondernemen om de positie van vrouwen te verbeteren. Het fonds ontving 454 projectvoorstellen van over de hele wereld. Een groot deel daarvan is afkomstig uit ontwikkelingslanden. De vijfenveertig geselecteerde projecten ontvangen gezamenlijk een bedrag van zeventig miljoen euro.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Millennium Ontwikkelingsdoel 3: in 2015 hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten
Gerelateerde informatie

* dossier Millennium Ontwikkelingsdoel 3

* Samenvatting projecten MDG 3 fonds (Engels) | PDF, 96 Kb