Provincie Groningen

dorpen SUPER-projectboekje over behoud van voorzieningen in dorpen 13 oktober 2008

Veel dorpswinkels kampen met hetzelfde probleem: de winkel in het dorp sluit omdat de omzet te laag is of omdat er geen opvolger te vinden is. Als voorzieningen een voor een verdwijnen uit de dorpen op het platteland trekken de inwoners weg en komt de leefbaarheid op de tocht te staan. Dat dreigde ook in Stedum: de garage verdween, de jeugdsoos sloot, het café had geen openbare functie meer en de supermarkt ging dicht. Bewoners en de plaatselijke vereniging Dorpsbelangen proberen vaak de dorpssuper te redden. Dat kost veel tijd en energie, plus het wiel moet iedere keer weer opnieuw uitgevonden worden.

Daarom is met subsidie van het Loket Leve(n) de Dorpen een boek gemaakt over deze problematiek voor alle dorpen. Het eerste exemplaar van dit werkboek werd vrijdag 10 oktober 2008 door gedeputeerde Douwe Hollenga overhandigd aan de voorzitter van de Vereniging Groninger Dorpen (VDG) Jan Wigboldus. Het boek reikt concepten aan waar dorpen zelf mee aan de slag moeten, want de sleutel tot de oplossing van het probleem is maatwerk: iedere kleine kern vraagt om een eigen oplossing.

Douwe Hollinga verwoordde dit als volgt: "Het boek is een zoektocht naar maatwerk. De inwoners in het dorp zijn hiervoor verantwoordelijk en de Vereniging van Dorpsbelangen speelt hier een belangrijke rol". Jan Wigboldus was het daarmee eens: "Elk dorp kent zijn eigen oplossing, en daarvoor is creativiteit nodig van het dorp en van de gemeente".

De VGD zorgt voor de verspreiding van het boekje onder de verenigingen van dorpsbelangen die lid zijn van de VGD. Het boekje kunt u downloaden onderaan deze pagina.

SUPER-projectboekje over behoud van voorzieningen in dorpen

16 oktober 2008