Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer investeert in de toekomst

Najaarsnota laat gezonde stad zien

De gemeente Zoetermeer investeert extra in de toekomst van de stad en de burgers. Voor de uitwerking van de Stadsvisie 2030 zijn enkele tientallen miljoenen euro's beschikbaar. Daarnaast wordt de lastenverhoging beperkt. `De investeringen zijn mogelijk doordat Zoetermeer een forse spaarpot heeft in de vorm van de reserve voor het Meerjaren Investerings Plan. Wij zijn financieel gezond en komen niet zo snel in de problemen door de economische crisis. Onze financiële reserve aan spaargeld om te kunnen investeren staat veilig op deposito's bij Nederlandse financiële instellingen. Maar we volgen de ontwikkelingen natuurlijk op de voet', stelt Edo Haan, wethouder financiën, bij de presentatie van de najaarsnota.

In de najaarsnota worden enkele forse investeringen benoemd. Investeringen in het Stadsmuseum, de ontwikkeling van de Culturele As en de Stadsboerderij springen in het oog. Ook wordt geld gereserveerd om in de kosten van de tijdelijke huisvesting voor de amateurtoneelgezelschappen te voorzien. En er wordt onder meer geïnvesteerd in het jongerenwerk, voldoende en goede woningen, arbeidsplaatsen, een actieve en veilige binnenstad en verdere versterking van duurzaamheid.

Daarnaast is er extra geld voor groepen die het zwaarder hebben. Zo stelt het college de raad voor extra geld te besteden aan het helpen van bewoners die geen hulp willen maar dit wel nodig hebben, onder meer door de inzet van gezinscoaches en het makkelijker toegankelijk maken van het gebruik van de kwijtscheldingsregeling. Ook wordt geld ingezet om medewerkers van de sociale werkplaats in te zetten bij het onderhoud van het openbaar gebied.

Om de wijken leefbaar te houden worden extra maatregelen voorgesteld om de capaciteit voor Team Handhaving en toezicht in de wijk te vergroten en het onderhoud en kwaliteit van de openbare ruimte te versterken.

Zowel binnen de gemeenteraad als binnen het college leeft de wens om de gemeentelijke lasten zoveel als mogelijk te beperken. Er wordt EUR 500.000 uitgetrokken om de stijging van de gemeentelijke woonlasten te beperken. Dit bedrag zal vooral worden ingezet om de eerder afgesproken stijging van de rioolheffing te beperken. Bewoners en bedrijven hebben hier in 2009 al voordeel van.

De voorstellen die het college in de najaarsnota doet zijn vertaald in de meerjarenbegroting 2009-2012.

De begroting 2009-2012 wordt op 10 en 13 november in de gemeenteraad besproken.