Gemeente Bussum

Raad keurt regionalisering van de brandweer goed

De gemeenteraad van Bussum ging afgelopen week unaniem akkoord met de regionalisering van de brandweer per 1 januari 2009.

Het regionaliseren van de brandweer is onderdeel van het verbeteren van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. De verschillende brandweerkorpsen zullen hierbij ondergebracht worden in een regionaal brandweerkorps onder leiding van een regionale brandweercommandant. Doel van de regionalisering is meer veiligheid voor de inwoners van de regio en veiligheid vindt de raad belangrijker dan gemeentegrenzen. De voorbereiding heeft veel tijd gekost vanwege de vele aspecten die hierin een rol spelen, waaronder financiën, bedrijfsvoering, personeelsbeleid, de positie van de vrijwilligers en de eigen lokale identiteit van de afzonderlijke brandweerorganisaties. Bussum is de tweede gemeente die de regionalisering goedkeurt.

Bussumse kazerne blijft bestaan

Regionalisering betekent niet dat de brandweer vanuit een locatie in de regio gaat uitrukken. Een korte aanrijtijd blijft immers in de nieuwe situatie prioriteit nummer één. De Bussumse brandweerkazerne blijft dan ook gewoon bestaan en de afzonderlijke kazernes houden een eigen commandant. Het voortbestaan van de huidige kazernes in de regio is niet alleen van belang voor de aanrijtijd, het zorgt ook voor het bewaren van de band tussen de vrijwillige brandweerlieden en de plek waar zij wonen. En dat is belangrijk, want het is voor hen vaak een van de drijfveren om het vak te willen uitoefenen. "Ik zie het grote belang van de vrijwilligers, zij dragen de veiligheid in de gemeente", benadrukte burgemeester Schoenmaker.

Gooi & Vechtstreek is koploper
De regionalisering biedt mogelijkheden om de brandweer optimaler in te zetten. "Voor de vrijwilligers zorgt dit onder andere voor meer professionalisering door de mogelijkheid om op andere terreinen te oefenen", aldus burgemeester Schoenmaker. Ook het inzetten van de professionals bij calamiteiten buiten de gemeente waar men werkzaam is, wordt gemakkelijker. Met de regionalisering denken de gemeenten voordelen te kunnen behalen in de sfeer van efficiency, aankoop van materialen, werving van vrijwilligers en carrièremogelijkheden van de professionals. Daarnaast sluit het perfect aan bij de vorming in heel Nederland van zogeheten veiligheidsregio's, waarvan er in Nederland 25 moeten komen. De regio Gooi & Vechtstreek is met de vorming van een veiligheidsregio al heel ver en behoort daarmee in Nederland tot de koplopers.