Partij van de Arbeid

PvdA-politici ontmoeten Al Gore

15-10-2008 02:36

PvdA-ministers Bos en Cramer en Kamerlid Diederik Samsom hadden woensdag een ontmoeting met Al Gore. Zij bespraken onder meer de ontwikkelingen van klimaatbeleid in de VS en de architectuur van het volgend jaar af te sluiten klimaatakkoord van Kopenhagen.

Gore informeerde de PvdA-politici over welke strategieën toegepast zouden kunnen worden om de Verenigde Staten mee te krijgen in de onderhandelingen voor het verdrag van Kopenhagen, een nieuw klimaatakkoord voor de periode na 2012 dat in 2009 getekend moet worden. Deze beoogde opvolger van het Kyoto-verdrag uit 1997 is gericht op het tegengaan van de opwarming van de aarde en de beheersing van de gevolgen hiervan. Tijdens het gesprek stond centraal hoe bepaalde verdragsteksten aangepast kunnen worden om Amerikaanse steun te verkrijgen voor de oprichting van een bank voor wereldwijde emissiehandel.

Minister Cramer toonde zich verheugd over de kennis die Gore heeft over de Nederlandse situatie. 'Het is duidelijk dat de Nederlandse regering op de goede weg is. Wij zijn heel actief in het voortraject naar Kopenhagen. Die conferentie wordt heel belangrijk: daar moeten we een akkoord sluiten dat de klimaatproblematiek voor de komende decennia onder controle moet krijgen.'

Diederik Samsom kijkt uit naar verdere samenwerking met Gore: Hij heeft vergaande ideeën over een supergrid, een megastroomkabel waarmee elektriciteit uit grootschalige zonnecentrales in de Sahara naar Europa vervoerd kan worden en zo de basis voor een 100% duurzame energievoorziening kan vormen. Ik heb met het "stopcontact op zee" al soortgelijke voorstellen gedaan en zal samen met Al Gore en anderen verder werken om ervoor te zorgen dat dit idee internationaal wordt uitgebreid.

De voormalige Amerikaanse vicepresident besprak ook de standpunten van de huidige presidentskandidaten ten opzichte van de globale klimaatproblematiek. Volgens Gore staat Democraat Barack Obama voor een veel vooruitstrevender beleid dan zijn opponent, de Republikein John McCain, die op dit gebied minder verschilt van de huidige president George W. Bush.

Diederik Samsom sprak later bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door over zijn ontmoeting met Al Gore.

U kunt de uitzending hier bekijken >