Persberichten stad Utrecht, 11.40 uur

Utrecht, 16-10-2008

Politie start extra opsporingsmethode bij auto-inbraak

VLEUTEN/DE MEERN/LEIDSCHE RIJN De politie van district Utrecht west start op 16 oktober een extra opsporingsmethode om auto-inbrekers aan te kunnen houden door de nadruk te leggen op het veiligstellen van sporen die van de dader zijn achtergebleven.

Bewoners die geconfronteerd worden met een auto-inbraak moeten goed opletten of er sporen van de verdachte in hun auto zijn achtergebleven. Denk hierbij aan DNA: bloed, speeksel, sigaretten, kauwgum, eten, flessen, kleding (petje, muts). Geursporen: petje, handschoenen of als er andere goederen of gereedschap van de verdachte in de auto zijn achtergebleven.

Mocht dit het geval zijn, dan wordt u verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht west, telefoon 0900-8844. U kunt gewoon uw aangifte van auto-inbraak ook via internet doen, maar belt u wel direct met de politie als er sporen zijn. Ook geldt: hoe eerder u de auto-inbraak meldt, hoe sneller het opsporingsproces kan starten.

Dit laatste is erg belangrijk. Door het veiligstellen van biologische en werktuigsporen probeert de politie door technisch bewijs tot aanhouding van verdachten van auto-inbraak te komen.

Gestolen fiets

UTRECHT Dankzij een getuige werd op woensdag 15 oktober een man op een gestolen fiets aangehouden.

Rond 14.25 uur belde een getuige de politie dat een man op een fiets over de Lange Nieuwstraat fietste en dat het slot openstond, terwijl er geen sleutel in zat. Agenten gingen die kant op. De verdachte bleek inmiddels zijn fiets op de Catharijnesingel te hebben neergezet en was een pand binnengegaan. Bij controle van de fiets bleek die in mei 2008 in Maarn te zijn gestolen. Agenten gingen het pand binnen en hielden de verdachte, een 44-jarige man uit Utrecht, aan. De fiets werd in beslag genomen. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

Bedreiging

UTRECHT Aan het begin van de nacht van woensdag 15 op donderdag 16 oktober werd een man aangehouden voor bedreiging van een andere man.

Aan het begin van de nacht bevond een 23-jarige man uit Utrecht zich met twee vrienden in een horecagelegenheid aan de Mariaplaats. Zij dronken daar iets met een hen onbekende man. Op een gegeven moment gingen enkelen van hen, waaronder de onbekende man, buiten even roken. Rond 00.20 uur kwamen zij weer binnen, waarna de onbekende man zei dat één van hen zijn telefoon had gestolen. Hij bedreigde hen verbaal met de dood en pakte twee van hen beet en uitte nogmaals de doodsbedreiging. Een medewerker van de horecagelegenheid belde politie en agenten gingen ter plaatse.

De verdachte, een 23-jarige man uit Den Haag, werd aangehouden voor bedreiging. De 23-jarige Utrechter deed aangifte. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. Waar de gsm van de verdachte is gebleven is onbekend.

Snelheidscontrole

UTRECHT De politie heeft op woensdag 15 oktober van 14.45 uur tot 17.15 uur een snelheidscontrole op de Koningsweg gehouden. In die tijd werd de snelheid van 932 voertuigen gemeten, 272 automobilisten hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 50 km/u. De topper reed 82 km/u.

Poging diefstal fietsen

UTRECHT Dankzij de melding van een getuige werd in de vroege ochtend van donderdag 16 oktober een fietsendief aangehouden.

Rond 04.55 uur zag een getuige dat een man op het Veenhof met een afgesloten fiets aan het slepen was en die in een nis neerzette. Vervolgens hoorde hij breekgeluiden. De getuige belde direct 112 en agenten gingen met spoed ter plaatse. Zij troffen de verdachte, een 31-jarige man uit Utrecht, niet met één maar met twee fietsen aan. Hij had een betonschaar bij zich en had daar inmiddels mee geprobeerd de sloten van de fietsen door te knippen, dat was niet gelukt. De verdachte werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Van geld en fiets beroofd

UTRECHT Een man werd op woensdagavond 15 oktober van geld en zijn fiets beroofd.

Rond 22.00 uur liep een man met twee tassen en een fiets aan zijn hand over de Borneostraat. Daar werd hij aangesproken door twee jongemannen. Zij bedreigden hem met een steekwapen en eisten geld. De man gaf hen geld, waarna zij ook zijn fiets eisten. Vervolgens gingen de verdachten er met het geld en op de gestolen fiets vandoor. Het slachtoffer is naar het huis van een bekende gelopen en heeft later op de avond aangifte bij de politie gedaan.

Signalementen:

Lichtgetinte jongen van 17 19 jaar, dik postuur, zwart kort krullend haar, bol rond gezicht en hij droeg een zwarte jas. De andere verdachte was een lichtgetinte jongeman van 21-22 jaar, tenger postuur, zwart kort haar, pokdalig smal gezicht en hij droeg een donkere jas.

Aan getuigen die de beroving hebben gezien of die menen de verdachten te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht centrum op telefoonnummer 0900-8844.

Invalide Eend

UTRECHT Op dinsdag 14 oktober werd een Lelijke, maar invalide, Eend van de weg gehaald.

Tijdens een verkeerscontrole op de Sartreweg werd door een motoragent een Lelijke Eend (Citroen 2CV) naar de controleplaats geleid. Daarbij bleek dat de auto niet geheel meer aan de technische vereisten voldeed en dat de APK was verlopen.

De eend bleek nogal wat ouderdomskwaaltjes te hebben: delen van dorpels ontbraken, delen van bodemplaat ontbraken, aandrijfas versleten, linker achterband tot op het karkas versleten, rechter achterband versleten, rechter remlicht kapot en rechter richtingaanwijzer stuk.

Het startscenario bleek ook zeer apart te zijn: aan de linkerzijkant van het stuurhuis moest je één keer op de knop voor het mistachterlicht drukken en dan vervolgens op de bovenste knop aan de rechterkant van het stuurhuis. Wie zou daarbij nog een sleutel wilde gebruiken? Die was dan ook niet nodig bij de startprocedure.

De Lelijke eend is voor technisch onderzoek in beslag genomen en tegen de eigenaresse, een 45-jarige vrouw uit Baarn, zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Grote verkeerscontrole, veel onverlichte fietsers

UTRECHT Bij een verkeerscontrole op diverse plaatsen liepen op woensdag 15 oktober bijna honderdzestig fietsers tegen de lamp.

In de middag werd gecontroleerd op de Joseph Haydlaan en de Cartesiusweg. Daarbij werden 31 bekeuringen uitgeschreven, onder andere voor: te hoge snelheid (13), rijden door rood (6) en met bromfiets op fietspad rijden (9).

In de avonduren werd gecontroleerd op de Kanaalstraat, Muntkade/Kanaalweg en de Neude. Daarbij werden 168 bekeuringen uitgeschreven, waarvan 157 aan fietsers waarvan het voor- en/of achterlicht niet werkte.

Week huisarrest

UTRECHT Vier jongens kregen op woensdag 15 oktober van hun ouders een week huisarrest opgelegd.

Rond 14.15 uur kreeg de politie de melding dat bouwvakkers op de Hermelijnvlinderdijk een 8-jarig jongetje uit Utrecht hadden betrapt op diefstal van gereedschap. Zij hadden hem aangehouden, maar zijn drie vriendjes wisten te ontkomen.

Agenten gingen ter plaatse en namen met 8-jarige jongetje van de bouwvakkers over. De vier jongens bleken gereedschap te hebben gestolen. Het 8-jarige knaapje verklaarde dat zij een hut aan het bouwen waren en daarvoor gereedschap wilde lenen. Uit onderzoek kwam ook de identiteit van de drie vriendjes boven water: jongens van 9, 11 en 13 jaar en allen uit Utrecht.

Agenten hebben met alle ouders van de vier jongens gesproken. Met hen is afgesproken dat, gezien de leeftijd, de vier van hun ouders een week huisarrest krijgen en er geen proces-verbaal wordt opgemaakt.

Bedreiging agenten

UTRECHT Een man werd op woensdag 15 oktober aangehouden voor bedreiging van agenten.

Rond 11.00 uur zagen agenten dat een automobilist niet handenvrij aan het bellen was. Zij gaven hem op de Draaiweg een stopteken. Bij navraag bij de politiemeldkamer van de personalia van de verdachte, een 24-jarige man uit Utrecht, bleek dat hij als vuurwapengevaarlijk te boek stond. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring keken de agenten dan ook aandachtig in de auto, maar zagen niets verdachts liggen. De Utrechter bemerkte hun belangstelling en maakte enkele bijdehante opmerkingen, maar de agenten lieten zich niet uitlokken en ronde het bekeuringgesprek af.

Daarna stapte de man uit de auto en liep weg in de richting van een woning. Daarbij riep hij doodsbedreigingen in de richting van de agenten en ging de woning binnen. Gezien de mogelijk gevaarzetting van de situatie besloten de agenten niet de woning binnen te gaan, maar versterking ter plaatse te roepen.

In afwachting daarvan stapte de verdachte echter weer in zijn auto en reed weg. Meerdere politie-eenheden werden die kant opgestuurd en de auto werd op de Daalsetunnel ingesloten. Middels de uitpraatprocedure werd de verdachte uit de auto gepraat en aangehouden. Hij bleek niet in het bezit van een vuurwapen en er werd ook geen wapen in zijn auto aangetroffen. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

In de Utrechtse woning van de verdachte werd een huiszoeking gedaan, maar ook daarbij werd geen vuurwapen aangetroffen. Door de agenten is aangifte van bedreiging met de dood gedaan. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.