Nieuw-Vlaamse Alliantie


Medische technologie van Expo '58 tot 2028 (16/10/08)

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels zit vandaag een academische sessie voor in het Europees Parlement over medische technologie. In 1958 luidde de Expo een periode van technologische innovatie in. In dat jaar werd bijvoorbeeld voor het eerst een pacemakerimplantaat geplaatst. Vijftig jaar later is een terugblik op de vooruitgang in de medische technologie bijzonder boeiend. Maar ook een vooruitblik op de uitdagingen voor de toekomst, geeft deze sessie een bijzonder karakter.

Frieda Brepoels is bijzonder verheugd over dit debat in het Parlement: "Medische technologie is een onmisbaar onderdeel van kwaliteitsvolle gezondheidzorg. Door demografische veranderingen zoals vergrijzing en toenemende individualisering, zal de vraag naar medische technologie nog sterk toenemen. Innovatie in technologie is dan ook cruciaal: zowel voor de verbetering van de levenskwaliteit van patiënten in en buiten de EU als voor de Europese competitiviteit."

De Europese Unie heeft een stevig palmares op vlak van medische technologie en investeert nog steeds fors. Zo wordt voor technologische ontwikkeling meer dan 51 miljard EURO uitgetrokken in het Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek. Naast financiële ondersteuning wil Europa het uitwisselen van beste praktijken aanmoedigen en een platform bieden aan alle belanghebbenden.

Frieda Brepoels benadrukt in dit kader het belang van de academische sessie: "Alle partijen nemen deel: politici, beleidsmakers, artsen, academici, patiënten en ook vertegenwoordigers van de industrie. Ik ben ook enorm tevreden dat futurist Michio Kaku* het debat modereert. Hij zal zijn licht laten schijnen op de innovaties die in de toekomst een belangrijke rol kunnen spelen zoals artificiële intelligentie en nanotechnologie. Het is immers belangrijk voor de welvaart van alle Vlamingen dat we blijvend investeren in innovatie en medische technologieën."

De academische sessie kadert in het "MedTech Forum" dat de Europese medisch-technologische industrie organiseert van 14 tot 16 oktober, met de steun van Europees Commissaris Verheugen. Meer informatie vindt u op www.medtechforum.eu

Bekijk hier het programma.


* Michio Kaku is hoogleraar natuurkunde aan de City University of New York. Hij schreef verschillende internationale bestsellers en heeft een eigen radioprogramma over wetenschap.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu