Gemeente Roermond

Mantelzorgcompliment 2008

Sinds vorig jaar komen mantelzorgers onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor het Mantelzorgcompliment (een bedrag van 250,-). De overheid spreekt hiermee haar waardering uit voor het belangrijke werk dat mantelzorgers verrichten.

Hoewel het een rijksregeling betreft vindt de gemeente Roermond het van belang dat zoveel mogelijk mantelzorgers in onze gemeente gebruik kunnen maken van de regeling. Vandaar dat wij u heel graag informeren over en ondersteunen bij het aanvragen van het compliment.

Wie komt in aanmerking?
Mantelzorgers die zorgen voor iemand die een indicatie heeft voor AWBZ thuiszorg van langer dan zes maanden (dus niet voor verblijf). Dit zijn mantelzorgers die zorg verlenen waarvoor anders een professionele kracht ingeschakeld moet worden.

Automatisch
Hebt u in 2007 het Compliment ontvangen? Als de indicatie van degene voor wie u zorgt onveranderd is en nog geldig is in 2008 of langer, kunt u in 2008 opnieuw een Compliment krijgen. Let op: de indicatie moet in dit geval afgegeven zijn voor tenminste 1 jaar. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die deze regeling uitvoert, stuurt degene voor wie u zorgt vanzelf een formulier toe waarop de gegevens van de mantelzorger al zijn ingevuld. Als u geen formulier heeft ontvangen en u wil toch in aanmerking komen, dan moet degene voor wie u zorgt een herindicatie of 0-urenindicatie aanvragen.

Herindicatie of 0-urenindicatie Als degene voor wie u zorgt een indicatie heeft die is afgegeven vóór
1 april 2007, kan hij of zij een herindicatie aanvragen zodat u toch in aanmerking komt voor het Mantelzorgcompliment. Zorgt u voor iemand zonder dat diegene gebruik maakt van professionele hulp? Dan is er geen AWBZ-indicatie en kan een zogenaamde 0-urenindicatie uitkomst bieden.

Uiterlijke termijn
U heeft dus een indicatie nodig waarin de mantelzorg is geïnventariseerd om een compliment aan te vragen. Aangezien het maximaal 6 weken duurt om deze indicatie af te geven, dient u uiterlijk 15 november uw indicatieaanvraag in te dienen om dit jaar nog in aanmerking te kunnen komen voor het compliment.

Ingewikkeld?
Onze gemeente is zich ervan bewust dat het om een ingewikkelde regeling lijkt te gaan. Wij willen u dan ook zoveel mogelijk helpen om te kunnen bekijken of een aanvraag voor u zin heeft en wat u er dan precies voor moet doen.

Hoe kunnen wij u helpen?
1. Voor uitgebreidere informatie verwijzen wij u graag naar de website van Mezzo: www.mezzo.nl/mantelzorgcompliment Hierop vindt u het bovenstaande wat uitgebreider toegelicht.
2. Op 23 oktober wordt door het steunpunt mantelzorg een inloopmiddag georganiseerd over het Mantelzorgcompliment. U kunt hier terecht met al uw vragen over dit compliment en het steunpunt mantelzorg staat tot uw beschikking om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het eventueel indienen van een aanvraag. Deze inloopmiddag vindt plaats in het Paradies (Munsterstraat 61 in Roermond) van 13.00 uur tot 15.00 uur.

3. Bent u niet in de gelegenheid om 23 oktober naar de inloopmiddag te komen? Dan kunt u ook altijd telefonisch contact opnemen met het steunpunt mantelzorg. De medewerkers van het steunpunt zullen dan samen met u bekijken wat uw mogelijkheden zijn en u helpen bij het indienen van een aanvraag. Ook kunnen zij u informeren over het verkrijgen van de benodigde indicatie.
Het steunpunt mantelzorg is te bereiken op:
+ telefoonnummer 0475-317130 op donderdagmorgen van 9.00 uur
-12.00 uur

+ telefoonnummer 0475-600035 op maandagmorgen van 9.00 uur-12.00 uur

Publicatiedatum: 16-10-2008 Bijgewerkt: 16-10-2008