Gemeente Leeuwarden

Persbericht en verslag Japan Expeditie

Friese delegatie reist af naar Japan:
Fryslân wordt Gamehub van Europa

Een Friese delegatie heeft in het kader van de ontwikkeling van een nieuwe bedrijfstak in Fryslân, de gamingsector, een bezoek gebracht aan de universiteit en overheid van Fukuoka (Japan) en deelgenomen aan de Tokyo Gameshow.

De gamingsector is booming business, wereldwijd is deze sector goed voor een omzet van 22 miljard euro. Fryslân wil hier een graantje van meepikken en die mogelijkheid blijkt zeer kansrijk, is de conclusie naar aanleiding van een bezoek van de provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden, NHL, Grendel Games en Triangle Studios en Sportstad Heerenveen in oktober aan Japan.

Fryslân wil zich met name gaan richten op Serious Gaming. Hierbij valt te denken aan de ' serieuze' toepassingen van 3D visualisaties en motion capture, bijvoorbeeld de begeleiding van topsporters. Na een bezoek aan het academisch ziekenhuis van Fukuoka blijkt ook dat het revalideren met behulp van games iets doet met de motivatie en het gedrag van mensen. Deze ontwikkelingen zijn interessant voor de ontwikkelingen van Sportstad Heerenveen, die bezig is met het Revalidatie- en Bewegingcentrum van de Toekomst , onderdeel van het Sportexperience Centrum. Ook voor de zorg- en medische voorzieningen in Leeuwarden liggen er kansen en mogelijkheden in de toepassing van Serious Gaming.

De opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) van de NHL heeft de specialisatie Gamedesign in huis. Door internationale samenwerking met de universiteit van Kyushu in Fukuoka ontstaat de mogelijkheid om een internationale Masters-opleiding Gaming te ontwikkelen. Door studenten van beide opleidingen uit te wisselen wordt enerzijds de kennis van Friese studenten en bedrijven verrijkt en anderszijds wordt Japans talent de mogelijkheid geboden om te participeren in Friese projecten of in dienst te treden bij Friese bedrijven. Voor de Friese bedrijven, die deelnamen in het Holland Pavillon op de Tokyo Game show, was de missie zeer succesvol. Zowel Triangle Studios als Grendel Games uit Leeuwarden hebben contacten gelegd met een aantal Japanse uitgevers, waardoor hun producten straks op de Aziatische markt afgezet kunnen worden.

De gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân en de NHL hebben samen met de Friese bedrijven een toekomstplan uitgewerkt om de gamedevelopmentsector in Fryslân tot wasdom te brengen. Het accent ligt op het toepassen van Serious Gaming in diverse projecten. Belangrijke motor in dit geheel is 'Gamevalley' een kenniscentrum dat mogelijk in Leeuwarden op de Willemskade gerealiseerd gaat worden. Startende bedrijven krijgen hierin alle faciliteiten en begeleiding die ze nodig hebben om hun bedrijf te ontwikkelen. Daarnaast wordt Gamevalley de aanjager van projecten op het gebied van (Serious) Gaming in Fryslân. Sportstad is daarvan een voorbeeld, maar er zitten nog meer projecten in de pijplijn, zoals toepassingen voor de medische sector, denk aan revalidatie en het onderwijs. Een mobiele game over Hansje Brinker, die symbool kan staan voor de Friese kennis op gebied van watertechnologie is een concreet project dat zo snel mogelijk ter hand wordt genomen. Ook zal de succesvolle eerste editie van Gameland, het Gamedevelopmentfestival op Ameland dat in september van dit jaar werd georganiseerd, jaarlijks herhaald worden en mogelijk uitgroeien tot een belangrijk internationaal festival Afgesproken is dat een Japanse delegatie uit Fukuoka binnenkort een tegenbezoek aan Fryslân brengt om gemaakte afspraken nader te concretiseren.



Gemeente Leeuwarden