Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. "We moeten wel waken voor bureaucratisering"

Zorgzwaartebekostiging

"We moeten wel waken voor bureaucratisering"

Nieuwsbericht, 16 oktober 2008

Cor Schaafsma is manager Zorg & Diensten en projectleider zorgzwaartebekostiging bij Zorgkwadrant/De Friese Wouden, een organisatie met vier zorglocaties in Friesland. De verpleeg- en verzorgingshuizen tellen in totaal 460 bedden. Naast woonzorg biedt de organisatie ook revalidatie en palliatieve zorg.

"Het ZZP-support deze zomer kwam mij goed uit omdat ik wel eens wilde weten waar we staan. En een advies is nooit weg. Bovendien merkte ik dat binnen onze organisatie sommige mensen nog wat licht over zorgzwaartebekostiging dachten. Via het support kon ik iedereen weer even bewust maken van de ernst van het verhaal."

Strategisch

"Natuurlijk hadden wij ook onze vragen, bijvoorbeeld hoe je met capaciteitsplanning omgaat. Wat doe je als de zorgzwaarte van je klanten daalt? De theoretische oplossing is een redelijke flexpool opzetten naast je vaste pool. Maar hoe geef je die personeelsmix precies vorm? De adviseur bracht ons in contact met een organisatie in Twente die daar al verder mee is. Een belangrijk aandachtspunt bij ons is ook hoe we strategisch met zorgzwaartebekostiging omgaan. Zijn pakket 1VV en 2VV nog wel interessant voor ons? Blijft kleinschalig wonen intramuraal mogelijk met zorgzwaartebekostiging? Vanuit onze stuurgroep ZZB proberen we verder invulling aan deze vragen te geven."

Communicatie

"Het support beviel goed. Het was mooi om te zien hoe alle onderdelen verbonden werden, en dat de mensen even wakker werden geschud. Bovendien was de uitkomst een bevestiging dat we op route zijn! We kregen het advies om extra aandacht te besteden aan de communicatie richting onze klanten. Want wij wilden eerst de medewerkers en daarna de klanten informeren, maar zullen dit advies zeker ter harte nemen. Verder hebben we gesproken over het productenboek. Willen we daar iets mee, of doen we dan dingen dubbel? Een zorgzwaartepakket (ZZP) geeft immers al aan welke zorg geleverd moet worden. Het productenboek zou een overzicht van extra diensten, tegen betaling, kunnen zijn.

Meerwaarde

De meerwaarde van zorgzwaartebekostiging is voor mij dat je bewuster omgaat met de invulling van de zorgvraag. ZZP's geven hierbij richting aan. Een zorgmonitor kan ondersteuning en inzicht bieden. Tegelijkertijd moeten we wel waken voor bureaucratisering. Meten is weten, maar dat mag niet al te veel tijd kosten."

Verwante informatie