VVD


vvd

16-10-2008

VVD op de bres voor Nederlandse tulp

VVD op de bres voor Nederlandse tulp

De tulpenteelt in Nederland komt in groot gevaar. In januari van volgend jaar zal het Europees Parlement stemmen over een aangescherpte eis voor gewasbeschermingsmiddelen. Als deze eis genoeg wordt ondersteund, zal dat de doodsteek voor de Nederlandse tulpenteelt betekenen. De VVD wil deze ramp ongedaan maken en heeft vandaag een brief gevraagd van de ministers van LNV, EZ en VROM waarin opheldering wordt gevraagd over deze alarmerende situatie. De VVD geeft het kabinet uiterlijk een week om hierop te antwoorden, anders willen de liberalen een spoeddebat.

Charlie Aptroot, woordvoerder Economische Zaken, is erg geschrokken over het nieuws over het ophanden zijnde EU-aanscherping van bestrijdingsmiddelen. Aptroot: "De tulp geldt als een icoon voor Nederland naast molens en kaas. Het is ondenkbaar dat deze sector zou verdwijnen. Het laat zich raden wat er gebeurt zodra deze Europese aanscherping van kracht gaat. Landen buiten de EU ruiken hun kans en telen de tulpen alsnog. Een hele Nederlandse bedrijfstak is dan in een klap weg. Onbestaanbaar."

Niet alleen de tulpensector zal het onderspit delven. Ook telers van rozen en chrysanten - maar zeker ook andere agrariërs zoals komkommer- en tomatentelers - kunnen dan hun bedrijf sluiten. De VVD voorziet een catastrofe voor deze ondernemers en wil zo snel mogelijk van het kabinet weten hoe dit te voorkomen.