Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders opent twinningprojecten in Suriname

16 okt 2008 | Minister Koenders opent donderdag de eerste twee projecten van de Twinningfaciliteit Nederland-Suriname. Het eerste project vindt plaats op het Natuurtechnisch Instituut (NATIN) in Paramaribo. NATIN verzorgt een vierjarige beroepsopleiding en gaat met hulp vanuit Nederland een ICT-opleiding en een opleiding procestechniek opzetten.

Voor het opzetten van de ICT-opleiding wordt samengewerkt met het Regionaal Opleidingen Centrum Midden Nederland. Het NATIN werkt voor de opleiding procestechniek samen met het Nederlandse kenninscentrum PMLF (Proces- en Algemene operitionele techniek, Mileutechniek, Laboratoriumtechniek en Fotonica) in Den Haag en de stichting Protosur in Suriname.

Voor het tweede twinning project bezoekt Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) het internaat Zaailand. Het internaat is onderdeel van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Op dit moment wonen er zo'n tachtig jongens die geboren zijn in het binnenland van Suriname. Ze zijn naar Paramaribo gekomen omdat alleen in de hoofdstad voortgezet onderwijs wordt gegeven. De Surinaamse stichtingen Sabi en Vonzell gaan voor deze jongeren huiswerkbegeleiding opzetten om zo de schoolprestaties te verbeteren.

De Twinningfaciliteit Nederland-Suriname werd door de minister Koenders opgericht om de samenwerking tussen de beide samenlevingen te stimuleren. Eigen iniatieven voor samenwerking van bijvoorbeeld universiteiten, ziekenhuizen, gemeenten, scholen en sportorganisaties uit beide landen zullen gesteund worden.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Vlag Suriname
Zie ook

* Website van de uitvoeringsorganisatie Twinning tussen Suriname en Nederland (UTSN) Externe link

* Koenders start nieuwe relatie Suriname-Nederland