UWV helpt ruim 34.000 mensen aan het werk

16/10/2008 13:08

UWV

Aantal beginnende ondernemers uit uitkering blijft stijgen

In de eerste acht maanden van dit jaar heeft UWV 34.300 klanten naar werk begeleid. Van deze groep waren 6.500 mensen arbeidsongeschikt en 27.800 werkloos. UWV zal in 2008 minimaal 45.000 mensen aan het werk helpen. Steeds meer mensen starten een eigen bedrijf vanuit de uitkering. Dit jaar komt hun aantal op ongeveer 5.000. Door de inzet van re-integratiecoaches is het gemiddelde bedrag aan re-integratiekosten per klant gedaald. Dit staat in het achtmaandenverslag 2008 van UWV, dat aan minister Donner is aangeboden.

Het aantal WW-uitkeringen is verder gedaald tot 165.000; een jaar geleden waren dat er nog 204.000. Het aantal Wajong-uitkeringen steeg tot 175.000, tegen 163.000 een jaar geleden. UWV onderneemt steeds meer activiteiten om de participatie van Wajongers te vergroten, vaak in samenwerking met andere partijen. Daaronder vallen bijvoorbeeld de regionale projecten om de overgang van school naar werk te bevorderen en de wachtlijsten voor de WSW te bekorten. Het aantal werkende Wajongers begint te stijgen, met name bij reguliere werkgevers. Op 1 oktober startten bovendien het Werkgeversservicepunt en de website wajongwerkt.nl. De eerste zorgt voor lastenverlichting van werkgevers bij, bijvoorbeeld ziekmelding, no risk polis en het aanvragen van subsidies en voorzieningen. Op de website kunnen Wajongers en hun begeleiders hun CV's plaatsen, zodat er een matching kan plaatsvinden met werkgevers.

Toename klanttevredenheid

UWV bouwt voort aan De Vernieuwing, het meerjarenprogramma ter verbetering van de dienstverlening. De eerste acht maanden van dit jaar laten verbeteringen zien. De klanttevredenheid onder uitkeringsgerechtigden is gestegen tot 6,9. Vorig jaar gaf men nog een 6,7. De dienstverlening wordt gemeten op de punten persoonlijke aandacht, bereikbaarheid, communicatie en snelheid. In de afgelopen jaren is veel aandacht aan de dienstverlening voor werkgevers geschonken. De waardering is mede daardoor gestegen tot een 5,8 tegenover een 5 in 2006. Het cijfer geeft aan dat er onverminderd aandacht nodig is voor dit onderwerp. Het aantal klachten blijft stevig dalen. In de eerste acht maanden ontving UWV 6.000 klachten, tegen 9.000 in dezelfde periode vorig jaar.

Ketensamenwerking

De voorbereidingen voor de fusie tussen UWV en CWI, op 1 januari 2009, lopen op schema. Tegelijkertijd werken wij met gemeenten aan de invoering van integrale dienstverlening op de Werkpleinen. De ambitie is dat alle vestigingen per eind 2008 minimaal zijn gestart met één of enkele geïntegreerde teams. Voor eind 2009 is het doel dat 90 procent van de Werkpleinen integrale dienstverlening biedt.

Loonaangifteketen

Voor een goede werking van de loonaangifteketen tussen UWV en Belastingdienst zijn belangrijke resultaten geboekt. Diverse controlemiddelen en monitorsystemen zijn ingevoerd met als doel fouten te voorkomen en verstoringen waar te nemen en terug te koppelen. Begin 2009 kan worden vastgesteld of de loonaangifteketen "werkt", dat wil zeggen: datgene doet wat het moet doen. Gezien de resultaten tot dusverre verwacht UWV dat dit gaat lukken.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.uwvnet.nl