Rialto Wereld en NPS Wereldcinema intensiveren samenwerking

16/10/2008 13:34

Stichting Amsterdams Filmhuis

Rialto en de NPS hebben beide een warme belangstelling voor de zogenaamde wereldcinema; Rialto heeft onder meer haar jaarlijkse 'wereld'-filmfestival, NPS Wereldcinema op televisie is al jaren een begrip. Al sinds Rialto's eerste filmfestival in 2006 werken de twee partijen samen. Die samenwerking heeft dit jaar een nieuwe dimensie gekregen met het lanceren van een nieuw dvd-label: Rialto Wereld DVD.

Het Amsterdamse Rialto is een van de weinige filmtheaters in Nederland die consequent een groot deel van haar programmering reserveert voor 'wereldcinema', de artistieke film uit Latijns-Amerika, Azie en Afrika. Ook de NPS draagt de wereldcinema een warm hart toe, getuige de vele niet-westerse films die zij de afgelopen jaren op televisie heeft uitgezonden onder de noemer NPS Wereldcinema.

Zowel Rialto als de NPS heeft zich tot doel gesteld de bekendheid van de wereldcinema bij het Nederlandse publiek te vergroten. Een samenwerking tussen deze twee lag dan ook voor de hand. Deze samenwerking kreeg gestalte in 2006, toen Rialto haar eerste vijfdaagse filmfestival organiseerde, gewijd aan de cinema van een niet-westers land. Het Rialto Wereld filmfestival vindt jaarlijks plaats: in 2006 stond Argentinië (Nuevo Cine Argentino) centraal, een jaar later was het Zuid-Afrika (Cinema South Africa). De NPS haakte in door rond en tijdens het festival films uit deze landen op televisie te vertonen.

Dit jaar is de blik gericht op een groep jonge Maleisische filmmakers, die zichzelf als 'New Wave' bestempelt: New Malaysian Cinema. Van 29 oktober t/m 2 november worden in Rialto ruim dertig films van deze makers vertoond. En ook dit jaar zal de NPS in het kader van het festival twee veelbekroonde films uit het programma vertonen: op 25 oktober MUKSHIN van Yasmin Ahmad en op 8 november FLOWER IN THE POCKET van Liew Seng Tat. Rialto en de NPS verwachten met het festival respectievelijk de tv-vertoning de belangstelling voor elkaars activiteiten te versterken.

De samenwerking tussen Rialto en de NPS gaat dit jaar verder. Als eerste filmtheater in Nederland is Rialto een dvd-serie gestart: het Rialto Wereld dvd-label. Rialto doet dit samen met de NPS; zowel voor het verwerven van de televisie- en dvd-rechten, als het vertalen ten behoeve van de ondertiteling worden de kosten gedeeld. Hoofdredacteur Kunst en Cultuur van de NPS Bart Soepnel is erg verheugd over de samenwerking: " Met dit initiatief kan een breder publiek kennis nemen van prachtige en noodzakelijke films ."

De eerste twee films die op het nieuwe label zullen verschijnen, zijn de eerder genoemde MUKSHIN en FLOWER IN THE POCKET. Ook dvd-distributeur Moskwood Media is een deelnemende partij.

Dit initiatief moet niet alleen de bekendheid van deze twee films in het bijzonder en de Maleisische cinema in het algemeen versterken, ook ondersteunen Rialto en NPS op deze wijze de betreffende filmmakers en daarmee het lokale klimaat voor de onafhankelijke film.

Jaarlijks zullen minimaal twee films op het Rialto Wereld dvd-label verschijnen - films die in Rialto tijdens het filmfestival en bij de NPS op televisie te zien zijn.