Politiebond ACP

16 oktober 2008

Weinig animo voor rijvaardigheidstraining

Door: Francis van Duren

Sinds 2007 ligt er in Lelystad een oefencircuit om politiemensen te scholen op het vlak van rijvaardigheid.

Het is de bedoeling dat alle politiemensen die tijdens hun werk een dienstauto besturen deze training doorlopen. In het landelijk overleg met de minister heeft de ACP vragen gesteld over dit onderwerp.

Doelstelling training
De rijvaardigheidstraining bestaat uit een aantal algemene vaardigheden die de politiechauffeur veilig moet kunnen uitvoeren. Doelstelling is om de chauffeur meer vaardigheden te laten ontwikkelen, meer veiligheid te creëren op de weg, te werken aan een beter imago van de politie en bovenal het aantal dodelijke ongevallen en letselzaken bij de politie terug te brengen.

Weinig animo
Anno 2008 moeten we echter constateren dat nog weinig collega's gebruik hebben gemaakt van de aangeboden trainingen. Dit terwijl er veel geld en tijd is geïnvesteerd in het ontwikkelen van de training. Zo zijn collega's van de Politieacademie speciaal opgeleid om de training te kunnen geven, zijn extra voertuigen aangeschaft en is er een trainingsbaan aangelegd.

Landelijk overleg

Om deze redenen hebben we de minister in het landelijk overleg van 16 oktober vragen gesteld over de geringe deelname aan de rijvaardigheidstraining. De ACP wil weten of Ter Horst hier een mogelijke verklaring voor heeft en of de minister de intentie heeft om de afspraken, die toentertijd vanuit de korpsen geïnitieerd zijn, alsnog te laten uitvoeren. De minister heeft gemeld dat zij op de hoogte is van de geringe instroom. De oorzaken liggen onder meer in de opstartsfeer en de (voor sommigen) lange reistijd naar het oefencircuit in Lelystad. Andere zaken hebben dan meestal meer prioriteit. Wel leeft ook bij Ter Horst de intentie om meer politieambtenaren van de training gebruik te laten maken. De portefeuillehouder vanuit de Raad van Hoofdcommissarissen en mensen van de Politieacademie worden gevraagd om de situatie toe te lichten en met oplossingen te komen om vaart te maken met het vergroten van de instroom. De minister koppelt de resultaten van die inspanning over een half jaar terug. De ACP houdt hierbij het komend half jaar een vinger aan de pols.

---