Gemeente Helden

Vrijwilligerswerk Helden: vrijwilligerswerk en leefbaarheid

Persoonlijk gedrag, het leven als buren, de mate van voorzieningen en de inrichting van de fysieke ruimte zijn van grote invloed op de leefbaarheid van dorp, wijk of stad. Samen willen we de leefbaarheid in de samenleving verbeteren door het bevorderen van actief burgerschap.
Burgers, organisaties en gemeenten kunnen door hun eigen rol en verantwoordelijkheid het leefklimaat van hun eigen buurt, wijk, dorp of stad verbeteren. Dit past binnen het prestatieveld: Leefbaarheid en sociale samenhang, waarin de pijlen op álle burgers zijn gericht. Burgers in hun lokale omgeving van wonen, welzijn, zorg, maar ook van veiligheid, ruimtelijke ordening, mobiliteit, werk- en inkomen.

In de praktijk betekent deze visie dat men alle partijen wil mobiliseren, maar niet het denken en doen voor en over bepaalde groepen wil overnemen. Samenlevingsopbouw is het in beweging krijgen van betrokkenen zelf, uitgaan van wat mensen wél kunnen en de kracht van organisaties in het veranderen van de oorzaken. Probleemgroepen worden daarmee mensen om een resultaat mee te bereiken. Niet door inzoomen op het probleem(gedrag), maar werken aan een oplossing. De aanpak van sociale kwesties vereist maatwerk en vooral inzet van de eigen buurt. De overheid wil burgers en professionals voorzien van inspiratie, energie, nieuw perspectief en betekenisvolle kennis. Wij doen dat samen op lokaal niveau met alle partners die hierin een rol spelen en willen graag daarbij ondersteuning bieden.

Actuele vacature:
Wij zijn op zoek naar kook- of restaurantvrijwilligers voor activiteiten bij mensen op leeftijd. Bij voorkeur op woensdagmorgen.

Voor meer informatie over het bovenstaande neem dan contact op met de Vrijwilligerscentrale Helden, tel. (077) 307 73 50 of mailen naar t.valckx@vorkmeer.nl.

22-9-2008 15:52