Gemeente Helden

Cadeautje als aandachtstrekker toekomstplannen: Peel en Maasgemeenten gaan de straat op!

De gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel gaan vanaf maandag 29 september letterlijk de straat op en naar de mensen toe. Bestuurders bellen s avonds tussen 16.00 en 20.00 uur aan bij alle huishoudens om een cadeautje te geven. Wat dat is blijft een verrassing. De huis-aan-huisactie is bedoeld om de visie Toekomst in beeld - Perspectieven voor Peel en Maas onder de aandacht te brengen. De visie schetst de uitgangspunten voor de nieuwe gemeente die over ruim een jaar ontstaat . Zoals bekend gaan Helden, Kessel, Maasbree en Meijel per 1 januari 2010 fuseren.

In samenwerking met een communicatiebureau uit de regio is het idee ontstaan om de toekomstvisie op een originele manier te presenteren. Dat gebeurt in de vorm van deze huis-aan-huisactie, waarin het cadeau samen met een korte samenvatting van de visie aan alle huishoudens wordt uitgereikt.

Om zoveel mogelijk inwoners aan te zetten de samenvatting te lezen, wordt het cadeau (met bijlage) huis-aan-huis bezorgd door bestuurders van de gemeenten zelf. Het bezorgerskorps bestaat uit burgemeesters, wethouders en raadsleden.

Perspectieven voor Peel en Maas

In de visie Toekomst in beeld - Perspectieven voor Peel en Maas beschrijven de vier samenwerkende gemeenten welke kant ze op willen na de fusie in 2010.

Zelfsturing van alle elf kernen is voor de toekomst van de nieuwe gemeente een sleutelwoord. Dat betekent dat inwoners zelf aangeven wat ze willen voor hun dorp en er vervolgens ook zélf mee aan de slag gaan. De nieuwe gemeente ondersteunt hen daarbij.

De nieuwe gemeente wil verder de grote diversiteit behouden en waar mogelijk versterken. Daarbij gaat het om variatie in landschap en dorpskernen, maar ook om diversiteit in bedrijvigheid. Bij dit alles wil de nieuwe gemeente duurzaamheid altijd als uitgangspunt nemen.

Aftrap ludieke actie

De eerste cadeautjes worden onthuld en huis-aan-huis bezorgd door de vier burgemeesters op 29 september 16.00 uur in het gemeentehuis van Maasbree, dorpstraat 20.

Na afloop van de ludieke aftrap gaan bestuurders uit Meijel om 17.00 uur rondom het gemeentehuis in Meijel aan de slag. In Kessel gebeurt dit een uur voor de raadsvergadering van 18.30 tot 19.30 ook rondom het gemeentehuis. In Helden en Maasbree gaan bestuurders gesplitst in de verschillende kernen aan de slag.

In totaal wordt bij ruim 18.000 woningen en bedrijven aangebeld. De gemeenten realiseren zich dat het een grote logistieke operatie is. In iedere gemeente zijn daarom verenigingen gevraagd om te helpen de klus te klaren.

29-9-2008 09:21