MPS

Nieuws - MPS-ABC variant voor groente & fruit sector 10/12/2008

Ook in de sierteeltsector leeft een dergelijke behoefte, namelijk onder telers van eetbare bloemen en kruiden. Daarom heeft MPS een variant voor MPS-ABC ontwikkeld gericht op de groente- en fruitsector: MPS-Fruit & Vegetables.

Wat is het?

MPS-Fruit & Vegetables is een module gekoppeld aan het certificatieschema MPS-ABC. Het schema omvat een unieke combinatie van dagregistratie, residu analyse van monsters, uitkomsten van third party audits en de monitoring van het geheel. Hierdoor ontstaat er voor de groente- en fruitsector een registratie- en certificatiesystematiek die goed is voor mens en milieu. Met MPS-Fruit & Vegetables kan de groente- en fruit sector belangrijke stappen zetten op het gebied van duurzaamheid in relatie tot voedselveiligheid en wordt de transparantie in de keten verbeterd.

Voor wie?

Het certificatieschema is speciaal ontwikkeld voor telers van eetbare bloemen, kruiden en groenten en fruit. Het bestaande MPS-ABC certificatieschema is gericht op registratie van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie en afval. De module MPS-Fruit & Vegetables voegt hier nog diverse andere aspecten aan toe, te weten:


- Dagregistratie


- Residu analyse


- Uitkomsten van third party audits


- Monitoring

Pilotgroep

Deze aanvullende eisen zijn specifiek ontwikkeld om tegemoet te komen aan de (toekomstige) markteisen. Momenteel nemen binnen- en buitenlandse groente- en fruittelers deel aan pilotgroepen die het schema van MPS-Fruit & Vegetables verder gaan verfijnen. Deze pilotgroepen worden in het voorjaar van 2009 beëindigd, waarna het schema definitief wordt.