Gemeente Son en Breugel


College wil actie op uitvoeringsprogramma Breugel Leeft

In het coalitieakkoord 2006-2010, Daden van vandaag, inspiratie voor morgen, is verwoord dat het van belang is dat Breugel het draagvlak behoudt c.q. herwint om als kern haar inwoners een adequaat voorzieningenniveau te bieden.

---

Ook in het college programma 2006-2010 staat dat er specifiek aandacht wordt gegeven aan Breugel. Met het leefbaarheidsplan (Breugel Leeft!) wordt hieraan tegemoet gekomen. Inmiddels is door het college een vertaalslag gemaakt naar een uitvoeringsplan Breugel Leeft Hoe Nu Verder. Dit uitvoeringsprogramma geeft aan waar de financiële dekking is gevonden om de benoemde acties uit te kunnen voeren. Dit is een mix van inzet van reeds voorziene middelen in de begroting en het leefbaarheidsbudget ter grootte van EUR 100.000,- . Het uitvoeringsprogramma is inmiddels gereed en wordt besproken in de commissie Algemene zaken op 5 november a.s. en op 27 november a.s. in de gemeenteraad. Na de behandeling van de nota in de gemeenteraad vindt er, op een nog te bepalen datum, een bijeenkomst plaats voor inwoners. Tijdens deze bijeenkomst krijgen inwoners een toelichting op de acties die de gemeente gaat uitvoeren.

Samen aan zet

De gemeente verricht samen met verenigingen en instellingen de activiteiten. Zo geeft Domein aan dat zij graag met de gemeente als partner optreedt in de bevordering van de leefbaarheid in Breugel door inzet van personele capaciteit en financiële middelen. De bal ligt echter niet alleen bij de gemeente. Ook van (belangen)verenigingen, de welzijnsinstellingen, wijkbeheer, woningbouwcoöperaties etc. verlangd de gemeente een actieve bijdrage om samen actiepunten op te pakken en te zoeken naar oplossingen daarvoor. Soms is daarin de gemeente leidend, soms alleen faciliterend.

Aanpak en oplossingen

In het uitvoeringsprogramma komen actiepunten aan de orde zoals; verbeteren van de verkeersveiligheid, herinrichting van de openbare ruimte, het realiseren van een levendig dorpshart, behouden van jongeren en ouderen in Breugel. Al deze thema's zijn samengebracht in het leefbaarheidsplan Breugel Leeft, concreet samengevat in 13 voorstellen gerangschikt op prioriteit met bijbehorende actiepunten. Elke prioriteit met actiepunten is gewogen binnen de context van bestaand en /of nieuw beleid, historie besluitvorming en beschikbare financiële middelen, om de keuze te kunnen maken om een actie te plannen of juist niet te doen of aan te duiden als `gedaan'.

Actiepunten uit uitvoeringsprogramma

In onderstaande tabel staan de beknopte actiepunten benoemd die we willen gaan `doen' op de korte termijn en de financiering daarvan.

Actiepunt

Dekking

leefbaar-

heidsbudget

reguliere begroting 2009

derden

Doen in 4^e kwartaal 2008 en geheel 2009:


1. Snelheidsdisplay en zebrapaden aanbrengen.


2. Omgeving Piet Hein Laan / volière aanpassen.


3. Verbeteren in- / uitgang speeltuin Molenwiek .


4. Asfalt speelveld ombouwen tot playcourt.


5. Facelift / aanpassen directe omgeving EM-TE.


6. Verkeersdrempels in de Venuslaan aanpassen


7. Organiseren van een dorpsschouw.


8. Organiseren bijeenkomst met potentiële starters.


9. Herontwikkeling Cerespad.


10. Bankjes plaatsen bij diverse speelvoorzieningen.


11. Duidelijkheid bieden overlast honden door plaatsen verbodsborden.


12. Aanleg fiets- en wandelroutes in buitengebied van Breugel

Doen in meerjarenperspectief 2012:

12. Herontwikkeling Pallaspad en Vestapad.

EUR 25.000,-

EUR 10.000,-

EUR 5.000,-

EUR 30.000,-

EUR 30.000,-


-


-


-


-


-


-


-


-


-

EUR 20.000,-


-


-


-

EUR 7.000,-

EUR 1.000,-

EUR 500,-

EUR 45.000,-

EUR 3.000,-

EUR 3.500,-

EUR 10.000,-

EUR 125.000,-


-


-


-

EUR 30.000,-


-


-


-


-

EUR 45.000,-


-


-


-


-

Totaal

EUR 100.000,-

EUR 215.000,-

EUR 75.000,-

Sommige Acties al verricht!

Recentelijk heeft de gemeente al zaken opgepakt die aansluiten bij de vragen van de Breugelse inwoners. Het zijn afwegingen van wensen en vragen die inmiddels in gang gezet zijn of waarover recent besluitvorming heeft plaatsgevonden. Hieronder valt o.a. meer inzet jongerenwerkers in avonduren, stimuleren buurtpreventie/wijkbeheer, bespoedigen plan brandweerkazerne, bijplaatsen toestellen voor kleinere kinderen, handhaving op overlast hondenpoep, verbetering privacy publiekswinkel gemeente, extra openstelling gemeente. Samengevat investeert de gemeente in de actiepunten `gedaan' ca. EUR 780.000,-.

Maken van beleid

Met medewerking van vele inwoners van Breugel en dankzij de constructieve samenwerking met de leden van de klankbordgroep (vertegenwoordiging van mensen uit de wijk) heeft PON in korte tijd een leefbaarheidsplan opgesteld. Door de klankbordgroep is destijds een duidelijk signaal afgegeven dat niemand zit te wachten op `dikke rapporten'. De voorkeur gaat uit naar het oppakken en direct oplossen van concrete acties. Alhoewel de gemeente beseft dat de aanpak van problemen vanuit een visie / strategie soms de voorkeur heeft, wil de gemeente niet aan dit signaal voorbij gaan. De gemeente denkt dat, daar waar nodig, het doorlopen van beide sporen parallel aan elkaar mogelijk is. Diverse beleidssporen zijn inmiddels in gezet. Denk hierbij aan de procedure omtrent de gemeentelijke structuurvisie. Het bouwen van betaalbare en geschikte woningen voor ouderen is een discussie die reeds gemeentebreed is gevoerd en nog steeds actueel is. Het onderzoek "Demografisch onderzoek/woonwensenonderzoek ouderen" is door PON uitgevoerd; het plan van aanpak naar aanleiding daarvan is voorgelegd aan de commissie Burgerzaken.

Verkeer

Er zijn diverse gegevensbronnen aanwezig van recent uitgevoerde en momenteel nog lopende verkeersstudies. Naast het verzamelen van de verkeersintensiteiten genereert de gemeente nog andere verkeersgegevens. In het kader van de mobiliteitsvisie Son en Breugel en het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoer Plan vindt nog een onderzoek plaats naar de toekomstige lokale verkeersstromen.