Gemeente Breda

West-Brabantse scholen voorkomen voortijdig schoolverlaten

De scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in West-Brabant hebben met elkaar afspraken gemaakt om het aantal voortijdig schoolverlaters (VSV-ers) in de komende vier jaar met 40% te reduceren.

Dit betekent dat het aantal VSV-ers van bijna 1900 in 2012 teruggebracht is tot maximaal 1140.

Dit is een groot project dat zich uitstrekt van het land van Heusden en Altena via de regio's Breda en Roosendaal tot en met de regio Bergen op Zoom. De afspraken vloeien voort uit een convenant dat eerder dit jaar werd ondertekend door de onderwijsinstellingen,de provincie, gemeentes en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Regiegroep

De door de samenwerkingspartners ingestelde regiegroep, met vertegenwoordigers van deze partners, bespreekt en ontwikkelt plannen, bewaakt resultaten en verdeelt beschikbare geldmiddelen. Een accountmanager van het ministerie, de RMC (Regionale Meld en Coördinatiefunctie) coördinator van de gemeente Breda en een projectleider staan de regiegroep terzijde. De projectleider is ter beschikking gesteld door het ROC West-Brabant. En als grootste onderwijsorganisatie in de regio neemt het ROC West-Brabant alle secretariële en administratieve taken op zich.

Subsidie rijksoverheid

Het ministerie stelt een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag bestaat voor ongeveer de helft uit een premie die scholen krijgen als ze erin slagen het aantal VSV-ers te verminderen. Het andere deel is bestemd voor gezamenlijke activiteiten en het ontwikkelen van programma's waardoor zoveel mogelijk leerlingen en studenten minimaal een zogenaamde "startkwalificatie" kunnen halen.

Breda, 16 oktober 2008