Vlaamse Overheid

kostenbewuste aanpak

KBS zal secundaire scholen helpen bij kostenbewuste aanpak

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

donderdag 16 oktober 2008
Schooljaar in secundair kost ouders gemiddeld 978 euro per kind De kost om je kind een jaar naar het secundair onderwijs te sturen bedroeg in het schooljaar 2006-2007 gemiddeld 978 euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Hoger Instituut van de Arbeid (HIVA) dat vandaag werd voorgesteld. In 1999-2000 was het gemiddelde volgens het HIVA nagenoeg even hoog, namelijk 981 euro. Als je de kosten voor vervoer buiten beschouwing laat, is er sprake van een beperkte stijging. Op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke gaat de Koning Boudewijnstichting (KBS) secundaire scholen aanzetten tot nog meer kostenbewustzijn.

Frank Vandenbroucke: "In zeven jaar is de gemiddelde schoolkost in secundaire scholen relatief beperkt toegenomen. Dat wijst er op dat er inspanningen gebeuren om de schoolfactuur onder controle te houden. Toch blijft 978 euro een fors bedrag, en voor sommige richtingen ligt de factuur nog een stuk hoger. Ik heb de KBS daarom gevraagd om de scholen de komende jaren te inspireren en aan te zetten tot een kostenbewust beleid. Voor minder vermogende ouders is er natuurlijk ook de schooltoelage. Voor het secundair onderwijs hebben we de gemiddelde toelage meer dan verdubbeld. En jongeren in een knelpuntopleiding krijgen dit jaar voor de vierde keer een bijzondere premie."

Het HIVA-onderzoek lichtte de kosten in 100 secundaire scholen door en ondervroeg 2610 ouders. Het onderzoek stelt dat de gemiddelde studiekost in zeven jaar tijd stabiel gebleven is: van 981 euro in 1999-2000 naar 978 euro in 2006-2007. Hier moet echter de kanttekening gemaakt worden dat de vervoerskosten zijn berekend op basis van het fiscale forfait per kilometer. Dat forfait is echter niet meegeëvolueerd met de benzineprijzen. Als vervoer buiten beschouwing gelaten wordt, blijkt de totale factuur gestegen met 7,8%.

De belangrijkste uitgavenpost is de schooluitrusting: die is goed voor gemiddeld 68% van het geheel. Hij omvat onder meer de uitgaven voor boeken, schoolmateriaal en gereedschappen. Daarna volgen schoolactiviteiten (11%), vervoer (7%) en schoolreizen (6,5%). De gemiddelde globale kost verbergt wel grote verschillen. Zo neemt de kost gestaag toe met de graad waarin de leerling zit: het gemiddelde stijgt van 868,9 euro (eerste graad) over 985,6 euro (tweede graad) naar 1105,3 euro (derde graad). Er is ook een verschil tussen onderwijsvormen: bso is het goedkoopst (987 euro), dan komen aso (1018,2 euro) en tso (1099,6). Kso - waar wel alleen de beeldende kunsten onderzocht zijn - is de duurste onderwijsvorm met gemiddeld 1255,9 euro per jaar. De duurste studiegebieden zijn voeding, toerisme, sport en beeldende kunsten.

Meer dan de helft van de ouders vindt de schoolkosten voor boeken, kopieën, vervoer en schoolreizen te hoog. Vooral ouders met veel kinderen ten laste, met een laag gezinsinkomen of met kinderen in bso/tso zijn ontevreden.

Om de scholen aan te zetten tot nog meer kostenbewustzijn, heeft minister Vandenbroucke een overeenkomst gesloten met de KBS. Op basis van overleg en onderzoek zal de KBS in kaart brengen wat scholen kunnen doen op het vlak van bv. hun communicatie, hun imago, de manier waarop ze ouders betrekken en hun financieel beleid. Ze zal ook een plan van aanpak ontwikkelen om de scholen effectief aan te zetten tot een meer kostenbewust beleid.

Minister Vandenbroucke heeft er vertrouwen in dat de scholen open zullen staan voor extra acties rond kostenbeheersing. Hij wijst erop dat de werkingsmiddelen voor secundaire scholen dit schooljaar 40 miljoen euro hoger zullen liggen dan in 2006-2007 (het schooljaar dat onderzocht is door HIVA). Bovendien gebeuren er belangrijke éénmalige investeringen, zoals de 10,5 miljoen per schooljaar voor de basisuitrusting in het nijverheidsonderwijs en de budgetten voor scholenbouw en energiebesparing. Alhoewel scholen heel wat extra kosten hebben, is er toch ook ruimte om aandacht te hebben voor de kost die de ouders moeten betalen.

De hervorming van het stelsel van de studietoelagen biedt voor heel wat ouders ongetwijfeld ook soelaas. In het schooljaar 2006-2007 dekte de gemiddelde toelage in het secundair onderwijs (166 euro) 17% af van 978 euro, in het schooljaar 2008-2009 bedraagt de gemiddelde toelage 377 euro, dat is naar schatting 36% van de huidge schoolkost. De maximale schooltoelage dekt de helft van deze schoolkost af.

Zoals al meermaals meegedeeld, wordt niet meer overwogen om ook in het secundair onderwijs een maximumfactuur in te voeren. De HIVA-studie bevestigt dat de samenstelling van de schoolkosten zodanig verschilt tussen en binnen studiegebieden dat het niet haalbaar is om hier precieze grenzen in te voeren.

Hier vindt u de powerpointpresentatie.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be