BOVAG

16-10-2008
BOVAG en RAI Vereniging pleiten voor volledige afbouw BPM voor motoren

BOVAG en RAI Vereniging pleiten samen met de KNMV en MAG voor het volledig afbouwen van de BPM voor motoren. Dat blijkt uit de gezamenlijke brief die zij vandaag aan de staatsecretaris De Jager van Financiën hebben gestuurd.

De Jager heeft in het Belastingplan 2009 voorgesteld de Motorrijtuigenbelasting (MRB) op motoren te verhogen en tegelijkertijd de BPM op motoren in stand te willen houden. Volgens de staatssecretaris moeten de opbrengsten van de BPM en een extra verhoging van de MRB de mogelijke meerkosten voor motorrijden compenseren. De Jager ziet onder meer de uitstoot van CO2 en een hoger ongevalrisico als extra kostenposten.

BOVAG en de andere belangenorganisaties zijn het volstrekt oneens met De Jager.
Zij eisen dat de BPM voor motoren volledig wordt afgebouwd in hetzelfde scenario als personenautos. Het is zelfs mogelijk dat dit in een korter tijdsbestek kan dan bij de personenautos. Het levert niets op om de BPM in stand te houden voor een relatief kleine groep weggebruikers en daarmee een geringe stroom van inkomsten voor het Rijk, met alle bijbehorende kosten van dien.

Net als bij personenautos stellen de partijen voor ter compensatie van het verlies van BPM gelden/inkomsten de MRB te verhogen. Wanneer de BPM voor motorfietsen geheel is afgebouwd, pleiten zij er voor om de MRB een andere naam te geven, waaruit blijkt dat het te betalen bedrag een alternatief is voor de kilometerprijs waarvoor motorrijders zijn vrijgesteld
Bron: Persbericht BOVAG en RAI Vereniging
Datum: 16-10-2008