Vereniging Milieudefensie


Campagne tegen bebouwing IJmeer


* - Aftrap campagne in Muiden
* - Enquête onder bewoners Vechtstreek

Amsterdam, 16 oktober 2008 - Op zaterdag 18 oktober start Milieudefensie, samen met inwoners van de Vechtstreek, een campagne tegen de dreigende bebouwing van het IJmeer. De campagne begint die dag met een enquête onder het winkelend publiek bij de sluis in Muiden. Charles Wiss, voorzitter van de bewonersvereniging Muiden/Muiderberg, vult het eerste enquêteformulier in. De enquête wordt de week daarna huis-aan-huis verspreid onder de inwoners van Muiden, Muiderberg en Weesp. De inwoners kunnen daarmee voor het eerst zelf hun mening geven over de dreigende teloorgang van de open ruimte in dit natuurgebied.

De bestuurders van het gebied rond Amsterdam, de zogeheten Noordvleugel, willen duizenden nieuwe woningen gaan bouwen in het nu nog ongerepte IJmeer. In totaal zijn in dit deel van de Randstad zo'n 150.000 woningen gepland. Ook willen provincies en gemeenten een nieuwe verkeersverbinding tussen Almere en Amsterdam, dwars door het IJmeer. Dit open, wijds natuurgebied met beschermde status, is nu nog een oase van rust voor omwonenden en voor vogels als het nonnetje en de tafeleend.

"De bouw van duizenden nieuwe woningen in het IJmeer is onnodig", aldus Klaas Breunissen, campagneleider Ruimte en Landschap van Milieudefensie. "Almere kan op andere, binnendijkse locaties ook aantrekkelijk bouwen. En de geplande verkeersverbinding is overbodig als de capaciteit wordt vergroot van de huidige spoorlijn. Dan zal ook de luchtkwaliteit in de regio er niet verder op achteruit gaan."

Wat: Start campagne tegen bebouwen IJmeer Wie: Milieudefensie en inwoners Vechtstreek Waar: Muiden, bij de sluis tegenover café 'Ome Ko' Wanneer: Zaterdag 18 oktober, 14.00 - 16.00 uur Om 14.00 uur vult Charles Wiss, voorzitter bewonersvereniging Muiden/Muiderberg, het eerste enquêteformulier in.

Volgende week wordt de enquête huis-aan-huis verspreid onder de inwoners van Muiden, Muiderberg en Weesp. De resultaten worden tijdens een debat op dinsdagavond 18 november in de Kazerne in Muiden voorgelegd aan bewoners en politici uit de betrokken gemeenten en provincie. Op zaterdagmiddag 25 oktober wordt een protestbord geplaatst bij de Westbatterij in Muiden.

Meer informatie:
www.milieudefensie.nl/ruimte