Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2008/JM60
Buitenpost, 16 oktober 2008

Gemeente Achtkarspelen ondersteunt Fries Jeugd- en Alcoholbeleid

Burgemeester Van der Zwan ondertekent convenant

Burgemeester Tjeerd van der Zwan heeft op donderdag 16 oktober, namens de gemeente Achtkarspelen, het convenant Fries Jeugd- en Alcoholbeleid met de provincie Fryslân ondertekend. Daarmee onderschrijft de gemeente de ambities dat kinderen in Fryslân voor hun 16e jaar geen alcohol drinken en dat jongeren en jongvolwassen (vanaf 17 jaar) op een verantwoorde manier met alcohol omgaan.

Provincie Fryslân, de Friese gemeenten en de uitvoerende organisaties bundelen hun krachten om de ambities te realiseren. Ze richten hun aanpak op de verschillende leefgebieden waar jongeren in aanraking komen met alcohol: thuis, onderwijs, vrije tijd en verkeer en vervoer. Een nauwe samenwerking met lokale regionale partners zoals jongeren, ouders, scholen, media, horeca, GGD, politie en VNN is hierbij vereist.

De gemeente Achtkarspelen wil het alcoholmisbruik onder jongeren terugdringen. Eind vorig jaar stelde de gemeenteraad hiertoe het alcoholmatigingsbeleid vast. De gemeente richt zich op jongeren én hun ouders. Jongeren in Achtkarspelen drinken meestal in huiselijke sfeer. Kinderen en opvoeders moeten zich bewust worden van het probleem en de risico's van drinken op jonge leeftijd. Ouders hebben hierin een voorbeeldfunctie. Waar nodig wil de gemeente extra ondersteuning bieden aan ouders bij de opvoeding. De alcoholconsumptie onder jongeren in Noordoost Fryslân is hoog in vergelijking tot de rest van Nederland. Overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd is een groot risico voor de ontwikkeling van de hersenen en kan tot permanente schade leiden.

De problematiek rond het alcoholgebruik onder de jeugd is de laatste tijd vaak in de actualiteit. Jongeren gebruiken op steeds jongere leeftijd alcohol. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen in de basisschoolleeftijd al eens hebben gedronken. Jongeren drinken ook steeds vaker en grotere hoeveelheden alcohol. In toenemende mate komen jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht.