Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2008/jm_055
Buitenpost, 16 oktober 2008

Gemeenten besparen bijna E 100.000 in half jaar

Fraudepreventie in Achtkarspelen en Kollumerland c.a. werpt vruchten af

De gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. hebben met fraudepreventie bij uitkeringen in de eerste helft van 2008 E 95.275 bespaard. De besparing is te danken aan vroegtijdige opsporing van zeven fraudegevallen door de gemeentelijke fraudepreventieambtenaar.

Naast de besparing zal de gemeente in deze zeven gevallen nog een bedrag terugvorderen van E 72.017. De besparingen en de terugvorderingen zorgen er uiteindelijk voor dat de gemeenten beter in staat zijn om de uitkeringen uit te kunnen betalen aan de mensen die er recht op hebben.

In het eerste halfjaar van 2008 heeft de gemeentelijke fraudepreventieambtenaar 21 zaken intensief onderzocht. De signalen wezen op mogelijke fraude met verzwegen samenwoning, niet opgegeven vermogen, het wonen op een ander adres en zwart werken. Van die 21 zaken was in vier gevallen de uitkering al beëindigd en was er geen mogelijkheid om het recht op de uitkering met terugwerkende kracht opnieuw te bekijken. Vijf onderzoeken toonden aan dat er niets aan de hand was, zodat de uitkering zonder wijzigingen gewoon kon doorgaan. In zeven gevallen bleek er sprake van fraude te zijn en vier uitkeringen werden na het onderzoek beëindigd omdat er geen recht meer op bestond. Voor de teveel verstrekte uitkering is het terugvorderingstraject ingezet. In de drie overblijvende gevallen was de fraude zodanig lang aan de gang, dat het fraudebedrag ook meer bedroeg dan E 6000, zodat de zaken zijn overgedragen aan de Sociale Recherche.

De meeste zaken kwamen aan het licht door schriftelijke of telefonische, al dan niet anonieme tips. Daarnaast werd ook veel gebruik gemaakt van het speciale mailadres voor het doorgeven van tips: fraudeteam@achtkarspelen.nl.




Gemeente Achtkarspelen