Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2008/jm_056
Buitenpost, 16 oktober 2008

Fraudebestrijding in Achtkarspelen en Kollumerland c.a. succesvol Sociale Recherche Fryslân spoort ruim E 2,5 ton fraude op

De Sociale Recherche Fryslân heeft in 2007 in Achtkarspelen en Kollumerland c.a. voor E 255.401 aan fraude opgespoord. Dit blijkt uit het jaarverslag 2007 van de Sociale Recherche Fryslân. Inmiddels is het terugvorderingstraject ingezet.

Uit het jaarverslag van Sociale Recherche Fryslân blijkt dat vorige jaar voor beide gemeenten dertien fraudegevallen zijn afgehandeld; elf voor Achtkarspelen en twee voor Kollumerland c.a. Naast dat uitkeringen zijn aangepast of beëindigd, is in elf gevallen proces-verbaal opgemaakt, zodat ook nog strafrechtelijke vervolging volgt. In vijf gevallen was bij de fraude een partner betrokken. Tegen deze partners is ook proces-verbaal opgemaakt.

In Achtkarspelen betrof de opgespoorde fraude vooral de verzwegen samenwoning (zes gevallen). Het zwart werken was met vier gevallen een goede tweede en tenslotte was er nog één geval van vermogensfraude. In Kollumerland c.a. betroffen beide gevallen vermogensfraude.

Een fraudezaak wordt aan de Sociale Recherche overgedragen als het fraudebedrag naar verwachting meer dan E 6.000 bedraagt.