Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM met producenten in gesprek over batterijen

16-10-2008

VROM voert een overleg met elektronicaproducenten over de batterijen in hun producten. Volgens een nieuwe Europese richtlijn moeten batterijen gemakkelijk uit apparatuur verwijderd kunnen worden.

De EU-regeling stelt eisen aan de stoffen in de batterijen, de wijze van inzameling en informatie op de batterijen. Onderdeel van die regeling is dat producenten alleen artikelen op de markt mogen brengen waaruit de batterij eenvoudig is te verwijderen. Denk hierbij aan gadgets als telefoons, elektrische tandenborstels, MP3-spelers en i-Pods.

Met de maatregel wil Brussel voorkomen dat batterijen samen met afgedankte apparatuur in het milieu terechtkomen.

Alle producenten zijn verplicht eindgebruikers te informeren over mogelijke gezondheid- en milieueffecten van batterijen en accu's en te wijzen op het belang van gescheiden inzameling. Op accu's en batterijen moet het symbool voor "niet in de vuilnisbak" duidelijk aanwezig zijn. Voor auto-accu's geldt voor producenten een inzamelplicht. Ze mogen hiervoor aan particulieren geen geld vragen. Voor industriële batterijen en accu's geldt een terugnameplicht.

Fabrikanten krijgen de gelegenheid omstandigheden aan te voeren die bewijzen dat hun producten aan de regeling voldoen. Voldoet apparatuur niet aan de EU-regeling, dan is het mogelijk dat de inspectiedienst van VROM deze uit de winkelschappen laat verwijderen. Nieuwe producten die vanaf nu op de markt komen, moeten in elk geval aan de regeling voldoen.

Download:


Zie het origineel

Europese Regeling Batterijen en Accu's
http://www.vrom.nl/Docs/milieu/20080929_Afval_Regelingbatterijenenaccu s.pdf