Ministerie van Defensie

TOESPRAAK

16-10-2008
Toespraak ter gelegenheid van de uitreiking van dapperheidonderscheidingen
Spreker: Minister Eimert van Middelkoop

Welkom hier vandaag op deze bijzondere dag, want dat is het. Een bijzondere dag voor de Nederlandse Krijgsmacht, een bijzondere dag voor het Commando Landstrijdkrachten maar bovenal een bijzondere dag voor de militairen die aanstonds worden gedecoreerd en voor hun verwanten. Uw aanwezigheid bij deze plechtigheid is belangrijk en wordt zeer gewaardeerd.

Dames en heren,

Buitengewone omstandigheden kunnen tot buitengewone gedragingen leiden. Dat is de reden waarom wij hier vandaag op deze historische grond bij elkaar zijn.

Aanstonds worden zes militairen van Majesteitâs wege gedecoreerd voor getoonde moed onder vijandelijk vuur.

Het kruis van verdienste dat zij krijgen is in de Tweede Wereldoorlog door Koningin Wilhelmina ingesteld om diegene te eren die zich onder vijandelijke actie moedig en beleidvol hebben onderscheiden. De kruizen zijn een teken van erkenning van de onverschrokken opoffering en de moed die onze militairen wereldwijd aan de dag leggen. We reiken er vandaag maar liefst zes uit. We kennen hiernaast ook nog een ereteken van verdienste toe en twee NAVO-dapperheidonderscheidingen. Opgeteld zijn dit veel onderscheidingen voor één ceremonie.

uitreiking van dapperheidsonderscheidingen | 19 kB Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden