Gemeente Spijkenisse


Tijdelijke uitbreiding opvang De Opstap in Spijkenisse

16 oktober 2008

Er komt een tijdelijke uitbreiding van opvangcentrum De Opstap van het Leger des Heils in Spijkenisse. Aan de Hekelingseweg in het verlengde van de Industriestraat wordt een tijdelijk gebouw geplaatst dat geschikt is voor twintig personen.

De tijdelijke uitbreiding is nodig omdat de huidige opvangcapaciteit op de Zuid-Hollandse Eilanden onvoldoende is. Tot nu toe kocht Spijkenisse een aantal opvangplekken in Rotterdam in, maar dat is binnenkort niet meer mogelijk. Samen met de andere gemeenten op de Zuid Hollandse Eilanden wordt gezocht naar nieuwe opvangmogelijkheden. Voor de tussentijd heeft de gemeente Spijkenisse besloten om een tijdelijke opvangvoorziening in Spijkenisse te realiseren. Deze tijdelijke opvang is er maximaal vijf jaar.

Spijkenisse is als centrumgemeente verantwoordelijk voor het opvangen van dak- en thuislozen voor de regio Zuid-Hollandse Eilanden. Eén van de voorzieningen voor dak- en thuislozen is De Opstap aan de Breeweg in Spijkenisse. Het Leger des Heils begeleidt de mensen in De Opstap.

Het Leger des Heils zal, net als in De Opstap, de begeleiding voor de mensen in de tijdelijke opvang verzorgen. Het Leger des Heils zorgt ervoor dat zowel overdag, 's avonds als 's nachts begeleiding aanwezig is. Overdag is er een dagbestedingsprogramma waarbij de mensen worden begeleid om weer zelfstandig in de maatschappij te gaan wonen en leven. Uit praktische overwegingen is voor het tijdelijke gebouw gekozen voor een locatie vlakbij De Opstap.

De omwonenden en bedrijven in de directe omgeving zijn door middel van een brief ingelicht over de tijdelijke uitbreiding van de opvang. Ook zijn zij uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op het stadhuis op woensdagavond 15 oktober 2008. Tijdens deze bijeenkomst konden omwonenden met hun vragen terecht bij Marjolijne Lewis, wethouder Volksgezondheid. Hierbij waren ook vertegenwoordigers van het Leger des Heils, de wijkpolitie, een doelgroepambassadeur en ambtenaren aanwezig om de omwonenden te woord te staan.

De gemeente vraagt een bouwvergunning aan voor het plaatsen van het tijdelijke gebouw. Ook wordt een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan gevraagd. Deze aanvraag wordt niet gepubliceerd in de gemeentelijke Voorlichtingskrant, maar in Weekblad Spijkenisse. Deze krant komt op dinsdag 21 oktober2008 uit.