RTL Group

RTL Nieuws naar rechter om openheid over Irak

RTL Nieuws is naar de rechter gestapt om openbaarheid over de oorlog in Irak af te dwingen. In een procedure tegen het ministerie van Algemene Zaken van premier Balkenende vraagt RTL Nieuws om het vrijgeven van de notulen van de ministerraad, waarin de politieke steun van Nederland aan de omstreden de oorlog tegen Irak werd besproken.

RTL Nieuws-hoofdredacteur Harm Taselaar: Al vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over de oorlog in Irak en de reden waarom Nederland die oorlog steunde. Ons werd gezegd dat er massavernietigingswapens waren, maar die zijn nooit gevonden. In veel landen is daarover verantwoording afgelegd en bleek veel informatie niet te kloppen. In Nederland wordt dat krampachtig tegengehouden en is een parlementair onderzoek zelfs getorpedeerd. Wij vragen de rechter daarom nu te toetsen wat ons wettelijk recht op informatie voorstelt als het er echt op aankomt.

Eerder dit jaar begonnen Kees Berghuis (chef politieke redactie) en adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein namens RTL Nieuws een procedure op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). In het Wob-verzoek werd gevraagd om openbaarmaking van de notulen van de ministerraad: de verslagen van de vergaderingen van het kabinet, en de bijbehorende stukken, in het half jaar voorafgaand aan de militaire invasie.

Het verzoek is ingediend naar aanleiding van een soortgelijke procedure in Groot-Brittannië, waarin de Britse regering werd gemaand tot het vrijgeven van de notulen. In de RTL Nieuws-procedure is gewezen op het grote belang van openbaarheid, omdat er na al die jaren nog steeds grote parlementaire en publieke twijfel is over de redenen waarom Nederland de oorlog steunde. Ook heerst er twijfel of ook de Nederlandse bevolking op het verkeerde been is gezet met verkeerde informatie.

Het ministerie van Algemene Zaken wil geen stukken vrijgeven, omdat dit zeer ernstig afbreuk zou doen aan de vertrouwelijkheid van de ministerraad en omdat het in strijd zou zijn met de eenheid van kabinetsbeleid. Ook wordt informatie geweigerd omdat het de betrekkingen met andere landen zou schaden en omdat er persoonlijke beleidsopvattingen in zouden staan van ministers.

RTL Nieuws heeft hiertegen nu beroep ingesteld bij de Amsterdamse rechtbank en is daarnaast bezig met onderzoek en een reeks andere Wob-procedures om een journalistieke reconstructie te maken van de Nederlandse besluitvorming.

Hoofredacteur Taselaar: RTL Nieuws vindt het onverteerbaar dat in een democratische samenleving de onderste steen niet boven komt, zeker rond deze omstreden oorlog; een zaak van leven en dood. Of je nou voor of tegen die oorlog was waarom mogen alle Nederlanders niet precies weten hoe het zat? Zijn we misleid of niet? Als de politiek íets zou kunnen doen om de kloof met burgers te dichten is het verantwoording afleggen in deze zaak. We vragen de rechter nu met de wet in de hand om de overheid daartoe te dwingen.

Website: rtlnieuws.nl

---