Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

15 oktober 2008

Een Dorpsplanplus voor Saasveld

Saasveld gaat aan de slag met een dorpsplanplus voor de kern.

Achtergrond
Inwoners hebben goede ideeën over hoe ze hun leefomgeving kunnen verbeteren. Vijf Overijsselse organisaties hebben daarom samen een model ontwikkeld om een volledig dorpsplan te maken en uit te voeren. Dat zijn Het Oversticht, Variya, de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen, Landschap Overijssel en Stimuland. Ze bieden hun diensten aan onder de naam Dorpsplanplus. Daarmee kunnen dorpen de wensen op ruimtelijk, sociaal en economisch gebied in één keer op de agenda zetten. Elk dorp dat meedoet krijgt hulp van een projectleider. De provincie en de gemeente geven een subsidie voor elk Dorpsplanplus.

De kernen Deurningen en Lattrop zijn al eerder met Dorpsplanplus aan de slag gegaan.

Wat is een Dorpsplanplus?

Een Dorpsplanplus is een agenda voor Saasveld met daaraan gekoppeld een uitvoeringsplan in de vorm van concrete projecten. Stichting Dorpsraad Saasveld, de gemeente Dinkelland en het samenwerkingsverband Dorpsplanplus trekken hierin samen op, in overleg met de bewoners van Saasveld.

Wat gaat er gebeuren
Het traject start met het opstellen van een dorpsagenda. De dorpsagenda geeft een overzicht van de wensen en behoeften van de inwoners van Saasveld. Het maken van een dorpsagenda is een kort en intensief traject, waarbij op een snelle manier (binnen 2 maanden) veel gegevens uit het dorp worden gehaald. . Een belangrijk onderdeel hierbij is de dorpstafel. Samen met stichting dorpsraad Saasveld wordt een dorpstafel georganiseerd. Deelnemers aan deze dorpstafel zijn vertegenwoordigers (maximaal 20) uit het dorp. Doel is het boven tafel halen van de wensen en behoeften in het dorp. De deelnemers aan de dorpstafel worden zo geselecteerd (met hulp van de dorpsraad) dat het een goede afspiegeling van de inwoners uit Saasveld is. Vanuit een basisvraag worden bewoners uitgedaagd om vanuit verschillende invalshoeken en levensfases over de toekomst van Saasveld na te denken. Resultaat van deze dorpstafel is een concept dorpsagenda. . Daarna zal de gemeente de concept-agenda toetsen op haalbaarheid en vindt er dus afstemming met de gemeente plaats. . Vervolgens wordt een inloopavond georganiseerd waarvoor het hele dorp wordt uitgenodigd en gevraagd om mee te denken. Tijdens deze avond wordt samen met het dorp gekeken naar de concept en de prioritering die daaraan gekoppeld moet worden. Inwoners kunnen laten weten of ze zich kunnen vinden in de onderwerpen die tijdens de dorpstafel naar voren zijn gebracht. Ook kunnen suggesties en opmerkingen over deze onderwerpen kenbaar gemaakt worden. . Naar aanleiding van de inloopavond worden er eventueel aanpassingen aangebracht in de concept dorpsagenda en een concept uitvoeringsplan opgesteld. Deze concepten worden besproken met de gemeente. De gemeente spreekt af welke agendapunten zij ondersteunt en welke inspanning de gemeente gaat leveren bij de uitvoering van de agenda. . Daarna wordt een definitief uitvoeringsplan gemaakt dat aan het dorp wordt gepresenteerd. De verschillende agendapunten worden in de tijd gezet en er wordt in kaart gebracht welke stappen gezet moeten worden en door wie.

Planning
Het dorpsplanplus traject voor Saasveld start met het opstellen van de dorpsagenda vanaf medio oktober 2008. Het maken van de agenda, de analyse van beleid en het maken van een concept uitvoeringsplan is een traject dat maximaal vier maanden duurt. De dorpsagenda met concept uitvoeringsplan is in februari 2009 gereed. Het streven is om vanaf mei 2009 te beginnen met de realisatie van het uitvoeringsplan.




Gemeente Dinkelland