ChristenUnie


Voordewind in Indonesië: De Papuase vlag (2)

donderdag 16 oktober 2008 15:00 Tweede Kamerlid Joël Voordewind is tijdens het herfstreces in Indonesië. Voor het Reformatorisch Dagblad houdt hij een weekblog bij. Dit is deel twee. "Collega Van der Staaij en ik vragen onze Indonesische collega's ook naar de situatie op Papua en waarom de vlag niet getoond mag worden, terwijl dat wel wordt toegestaan in de speciale autonomiewet voor Papua. Door het vertonen of hijsen van de Papuase vlag zijn al velen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen."

Vandaag staan er verschillende politieke bijeenkomsten op het programma. Eerst een aan de kiescommissie die 172 miljoen kiezers volgend jaar hun stem moeten laten uitbrengen voor het parlement en daarna voor een nieuwe president. Dit zal gebeuren in 523 duizend stembureaus. Ruim eenderde van de parlementskandidaten moeten vrouw zijn en 44 partijen doen mee. Een hele klus dus voor het derde grootste land ter wereld (bevolkingsaantal 240 miljoen), met zeventienduizend eilanden.

Molukken en Garuda
Daarna bezoek we het parlement en de commissie Buitenlandse Zaken. We vragen aandacht voor de Molukken. Er zitten zo'n negentig molukkers in de gevangenis officieel vanwege het ondermijnen van de staat, onofficieel omdat ze hun mening uitte, die niet welgevallig is aan de staat. We hadden graag de molukken bezocht, maar hoorden van het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat werd afgeraden om met Garuda, de Indonesische luchtvaartmaatschappij te vliegen omdat die in Europa op de zwarte lijst staat. Bij navraag hier blijkt dat twee maanden terug wel door minister Koenders met Garuda is gevlogen en waarschijnlijk nog door een tweede minister. Ik ben zeer verontwaardigd en vraag een extra delegatievergadering aan en leg mijn collega's voor om namens de commissie een brief naar het kabinet te sturen om hierover opheldering te krijgen. Hoe kan het dat wij worden ontraden om met Garuda te vliegen en dus een belangrijk reisdoel (de Molukken) moeten missen, terwijl ministers gewoon heen en weer vliegen tussen de eilanden. De collega's steunen het voorstel. Wordt vervolgd in Nederland.

Papua
Collega Van der Staaij en ik vragen onze Indonesische collega's ook naar de situatie op Papua en waarom de vlag niet getoond mag worden, terwijl dat wel wordt toegestaan in de speciale autonomiewet voor Papua. Ook vraag ik naar het toegenomen geweld tegen de christenen aldaar. Door het vertonen of hijsen van de Papuase vlag zijn al velen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Een indonesisch parlementslid zegt dat het hijsen van de vlag nog steeds illegaal is. Van spanningen en geweld tussen christenen en moslims is volgens hem geen sprake. Door de politie wordt iedereen die het nodig heeft beschermd. Verder zou het geld voor de Papua's voor 65% op gaan aan de bureaucratie.

Leefomstandigheden
Later op de dag ontvangen we een delegatie vanuit Papua in ons hotel. Ik vraag uitleg. Zij zeggen dat zij weinig merken van het grote fonds wat voor de ontwikkeling van Papua beschikbaar is. Na zeven jaar heeft het geen daadwerkelijke resultaten opgeleverd ter verbetering van de leefomstandigheden. Ook het geld wat de EU betaalt, bereikt hen niet en de EU gaat niet goed na of hun geld goed wordt besteed . Door de grote toestroom van immigranten, voornamelijk moslims, nemen de spanningen tussen christenen en moslims ook toe. Dit wordt bevestigd door het onlangs uitgebrachte rapport van de International Crisis Group (juni 2008). Ik zeg toe dit te bespreken in de komende gesprekken met de Indonesische regering deze dagen.