Stadsdeel Amsterdam Centrum


Joods historisch erfgoed in binnenstad Amsterdam in kaart gebracht!

15 oktober 2008

Wie zijn bruidslijst inlevert bij Metz & Co., over de rode loper Tuschinski binnengaat of een nachtje in het Amstelhotel logeert, beseft waarschijnlijk niet dat dit belangrijke sporen zijn van de joodse geschiedenis in Amsterdam. Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) heeft in opdracht van stadsdeel Centrum voor het eerst een inventarisatie gemaakt van alle belangrijke panden en locaties die tot het Joods historisch erfgoed behoren. Directe aanleiding voor de opdracht was een motie van deelraadsleden Deben en Van de Put (PvdA).

Op donderdag 16 oktober 2008 reikte stadsdeelvoorzitter Els Iping de eerste exemplaren van de inventarisatie uit aan Germaine Princen, Duco Adema en Egbert de Vries (respectievelijk portefeuillehouders Monumenten van de stadsdelen Oost-Watergraafsmeer, ZuiderAmstel en Oud-Zuid). Ook in deze stadsdelen zijn veel sporen van joods erfgoed aanwezig. Nu stadsdeel Centrum klaar is, draagt Els Iping het stokje over: de andere stadsdelen kunnen nu aan de slag. De overhandiging vond overigens plaats op een wel zeer bijzondere locatie: namelijk in Gassan Diamonds, het voormalige 19de eeuwse Boas Diamantslijperijcomplex aan de Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175.

Achtergrond
Eind jaren '90 hield de vereniging 'Behoudt de Tulp' met succes de voorgenomen sloop tegen van 19de eeuwse bebouwing aan de professor Tulpstraat, wat vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw een belangrijk centrum van de joodse diamanthandel was. Door deze kwestie kwam de vraag op wie het voortouw zou moeten nemen in het verwerven van kennis én het mogelijk beschermen van kenmerkend Joods gebouwd erfgoed in de stad Amsterdam.

Het onderzoek zou eerst stadsbreed gedaan worden. Uiteindelijk heeft stadsdeel Centrum in 2005 als eerste stadsdeel opdracht gegeven te starten met een inventarisatie. Kennis over panden met een 'joodse' geschiedenis was tot dusver gefragmenteerd beschikbaar en grotendeels slechts in kleine kring bekend. Hierin brengt deze publicatie verandering.

Een constatering uit het rapport: "Het beschikbaar komen van deze inventarisatie betekent niet dat alle panden vanaf nu 'in het wilde weg' geconserveerd worden, maar een zorgvuldiger afweging bij mogelijke plannen van een pand worden nu wel mogelijk () Met de kennis van nu is het bijvoorbeeld moeilijk te begrijpen dat nog in 1979 - na de pandensloop voor de aanleg van de metro - de synagoge aan de Plantage Middenlaan tegenover de (tijdens de tweede wereldoorlog beruchte) Hollandse Schouwburg is afgebroken".

Het volledige rapport kunt u downloaden (in drie delen i.v.m. de omvang van het bestand).

Rapport deel 1

Rapport deel 2

Rapport deel 3