Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vliegtaks: N-VA eist overleg met de deelstaten (16/10/08)

N-VA-volksvertegenwoordigers Geert Bourgeois en Gino De Craemer laken de eenzijdige invoering van de vliegtaks door de federale regering. Het gebrek aan overleg met de reis- en de luchtvaartsector stoot hen tegen de borst. De N-VA vindt het ook helemaal niet kunnen dat de federale regering over deze maatregel geen overleg pleegde met de deelstaten. De partij vraagt daarom de Vlaamse Regering om de invoering van de vliegtaks te agenderen op het overlegcomité.

De regering Leterme Un voert verschillende verkapte belastingverhogingen in. Eén ervan is een vliegtaks van 10 op Europese vluchten en 40 op vluchten buiten Europa. Deze taks vervangt niets, maar komt bovenop de luchthaventaksen, landingsrechten en kosten voor veiligheid.

Vlaams Parlementslid Gino De Craemer vindt deze nieuwe belasting ondoordacht en betreurt dat ze zonder overleg tot stand is gekomen. Er is vooraf niet overlegd met de reis- en de luchtvaartsector, die door de economische crisis al met voldoende problemen te kampen hebben. De extra vliegtaks is voor beide sectoren een slechte zaak. In landen die eenzijdig deze belasting invoerden, zien we dat passagiers vertrekken vanuit de - goedkopere - buurlanden. Ook hier zullen toeristen uitwijken naar luchthavens in Duitsland en Frankrijk, zegt De Craemer. Ik vrees negatieve gevolgen voor de tewerkstelling in het toerisme en op de luchthavens. De maatregel kan zo uiteindelijk meer kosten dan hij opbrengt. Gino De Craemer zal minister-president Peeters volgende week in de commissie Toerisme ondervragen over dit dossier.

Collega-parlementslid Geert Bourgeois laakt het gebrek aan overleg met de deelstaten. Vlaanderen is bevoegd voor toerisme, de luchthavens, leefmilieu en mobiliteit. De belasting raakt volop de Vlaamse belangen en bevoegdheden. De regering Leterme had vooraf met Vlaanderen overleg moeten plegen, vindt Bourgeois.

Het toerismebeleid van de afgelopen jaren en de goede samenwerking met de privésector maakten van 2006 en 2007 absolute topjaren voor de toeristische sector in Vlaanderen. De Vlaamse regering wil de Vlaamse economie stimuleren en Zaventem verder als groeipool ontwikkelen. Met de nieuwe vliegtaks fietst de federale regering daar nu plomp tegenin. De N-VA vindt dat de federale regering de federale loyauteit schendt. De Vlaamse regering moet daarom de belasting op het eerstvolgende overlegcomité brengen.

Auteur:
Geert Bourgeois, Vlaams parlementslid N-VA
Gino De Craemer, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be