Gemeente Enschede

LEADER Zuid Twente besluit positief over plattelandsprojecten

De plaatselijke groep van LEADER Zuid Twente heeft positief besloten over een vijftal plattelandsprojecten. LEADER is een Europees subsidieprogramma dat de ontwikkeling en vitaliteit van het platteland centraal stelt.

`Streekmarkt Twente', `Langs Heilige Huisjes', `Zuivelverwerking Twickel', `ARTwekkelo' en `Beheer lokale groep', zijn de vijf projectaanvragen die de plaatselijke groep LEADER Zuid Twente gehonoreerd heeft. Alle projecten zorgen voor een vitale impuls op het platteland en dragen bij aan een vergroting van de leefbaarheid van het platteland. Want dat is waar LEADER voor staat: vernieuwende projecten waarbij samenwerking en bottom-up voorop staan.

De vijf projectaanvragen waarover de Plaatselijke Groep (PG) een positief advies heeft afgegeven, kunnen definitief van start gaan als Gedeputeerde Staten van Overijssel het positieve advies van de PG overneemt in een positief besluit. De projectaanvragen worden mede gefinancierd vanuit de zes gemeentes die, gezamenlijk met de provincie, deelnemen aan het Europese subsidieprogramma LEADER. Voor het gebied Zuid Twente zijn dat de gemeentes Borne, Enschede, Hengelo, Almelo, Haaksbergen en Hof van Twente. Het positieve advies vanuit de PG van LEADER Zuid Twente is dus een goede en noodzakelijke stap in de richting tot uitvoering van de projecten!

De projectinitiatieven voor LEADER komen vanuit de sectoren zorg, welzijn, cultuur, landbouw en toerisme en zijn allen gericht op plattelandsvernieuwing. De samenwerking binnen LEADER wordt extra dik onderstreept doordat de projectaanvragen mede gefinancierd worden door Europa, provincie Overijssel en de eerder genoemde deelnemende gemeentes. Iedere gemeente betaalt dus mee aan projecten in de andere deelnemende gemeentes. Een zeer unieke afspraak die gerealiseerd wordt in het Leader-gebied Zuid Twente.

De gemeente Enschede maakt deel uit van het Leader-gebied Zuid Twente. In de plaatselijke groep wordt Enschede vertegenwoordigd door Hans Overbeek uit Twekkelo en wethouder Jelmer van der Zee. Ambtelijk contactpersoon voor LEADER in Enschede is Rolf Oldejans van de afdeling Ruimtelijk Beleid r.oldejans@enschede.nl of 053-4815205. Heeft u of weet u een leuk initiatief of projectidee, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

Geplaatst: 16 October 2008.

16 oktober 2008