Hoogheemraadschap van Rijnland


definitief

Kort geding waterschapsverkiezingen definitief

Op 15 oktober hebben het hoogheemraadschap van Rijnland, de Unie van Waterschappen en het waterschapshuis officieel een dagvaarding ontvangen voor het kort geding van de stichting "Wij vertrouwen stemcomputer niet" tegen de waterschapsverkiezingen. Het kort geding vindt plaats in Den Haag op 3 november om 14.00 uur. De waterschappen hebben het volste vertrouwen in de veiligheid van hun briefstemprocedure en zien het kort geding met vertrouwen tegemoet.

De bezwaren van de stichting "Wij vertrouwen stemcomputer niet" richten zich erop dat het stemgeheim in de gehanteerde briefstemprocedure onvoldoende zou zijn gewaarborgd. De waterschappen wijzen erop dat er strenge maatregelen zijn genomen om het stemgeheim te garanderen. Zo wordt alle vertrouwelijke informatie middels encryptie versleuteld en hebben slechts enkele medewerkers, verspreid over verschillende partijen, de beschikking over een deel van de informatie. Alleen in het theoretische geval dat alle betrokken partijen zouden samenspannen, zou het stemgeheim van een deel van de kiezers geschonden kunnen worden. Om ook deze mogelijkheid uit te sluiten, zijn strenge organisatorische maatregelen genomen. De briefstemprocedure voldoet daarmee volledig aan de wettelijke voorschriften van de nieuwe waterschapswet.

Evenals bij andere verkiezingen achten de waterschappen de kans op schending van het stemgeheim dan ook verwaarloosbaar klein.

Hoogheemraadschap van Rijnland
Unie van Waterschappen
'Droge voeten, schoon water!'