Ministerie van Defensie

16-10-2008 16:16

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

6 tot en met 12 oktober

Archieffoto van een patrouille in Uruzgan. - Foto: Gerben van Es/AVDD

In het centrum van Deh Rawod heeft een zelfmoordenaar een aanslag willen plegen op een eenheid van het Afghan National Army (ANA). Dankzij het optreden van de Afghaanse militairen, die het gevaar tijdig onderkenden, blies de aanvaller zich op voor hij zijn doel bereikt had. Enkele ANA-militairen raakten gewond.

Een medische ISAF-helikopter afkomstig van Kandahar Airfield, voerde een zwaargewonde Afghaanse militair af naar het hospitaal in Kandahar, waar deze later aan zijn verwondingen is bezweken. De andere gewonden zijn overgebracht naar Forward Operating Base Tycz, waar Amerikaanse en Afghaanse militairen zijn gelegerd. Bij deze aanslag waren geen Nederlandse militairen betrokken.

Schoolboeken
Dankzij beveiliging door het Afghaanse leger is een konvooi met schoolboeken veilig aangekomen in Tarin Kowt. De leerboeken zijn over de weg vanuit Kabul via Kandahar naar Tarin Kowt vervoerd, vanwaar ze door de gehele provincie Uruzgan worden verspreid. Begin september veroverden en vernietigden vijandelijke strijders een transport met schoolboeken onderweg naar Uruzgan.

Politietraining
Het Focused District Development programma voor politieagenten uit de districten Deh Rawod en Tarin Kowt is van start gegaan. 267 agenten van de Afghan National Police worden in het Regionale Trainingscentrum voor politie in Kandahar gedurende twee maanden opgeleid. Agenten van de Afghan National Civil Order Police vervangen in de tussentijd hun collega's in de districten. Het trainen van politieagenten is één van de belangrijkste prioriteiten in Uruzgan voor de aankomende periode.

Commando-overdracht
Brigade Generaal Abdul Hamid heeft het commando over de 4e ANA brigade in Uruzgan overgenomen van generaal-majoor Hafizuldin. Een TFU-delegatie onder leiding van de commandant TFU woonde deze ceremonie bij.

Apachedetachement
Het Apachedetachement 8 op Tarin Kowt is zondag 12 oktober officieel overgegaan in detachement 9. Luitenant-kolonel Harrold Boekhorst nam het commando over van ranggenoot Robert Adang, die de afgelopen vier maanden het personeel op de grond en in de lucht aanstuurde. De commandant van de TFU heeft bij deze gelegenheid aan het Apachedetachement een letter of appreciation uitgereikt waarin hij zijn dank uitspreekt voor de uitstekende steun aan de grondeenheden. In de loop van de week keert het grootste deel van het personeel terug in Nederland. Het thuisfront, dat zondag bijeen was op Vliegbasis Gilze-Rijen, volgde de ceremonie in Tarin Kowt via een live-videoverbinding.

Gevechtscontacten
Een Patria-voertuig van de TFU is op een Improvised Explosive Device (IED) gereden. Hierbij vielen geen slachtoffers, wel raakte het voertuig beschadigd. De Nederlandse militairen voerden een patrouille uit in de omgeving van Patrolbase Qudus, ten noorden van Tarin Kowt. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de omgeving op de aanwezigheid van andere explosieven gecontroleerd. Eerder in de week reed een voertuig van de Afghan National Army (ANA) al op een IED, ook daar vielen geen slachtoffers. Wederom werden enkele IED's opgespoord en onschadelijk gemaakt.

Kandahar Airfield was opnieuw enkele malen doelwit van raketaanvallen, zonder dat daarbij slachtoffers vielen of schade werd aangericht. F16-jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters en van de Nederlandse Air Task Force gaven enkele malen ondersteuning aan ISAF-grondtroepen in het noorden van Uruzgan, die daar slaags waren geraakt met opstandelingen. Daarbij zijn waarschijnlijk meerdere vijandelijke strijders om het leven gekomen. Bij deze gevechten waren geen Nederlandse grondeenheden betrokken.

Ook vuurden militairen van de TFU enkele malen een waarschuwingsschot af omdat bestuurders stopsignalen negeerden.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)