Werkgeversvereniging AWVN

Kilometervergoeding ongewijzigd

Datum: 16 oktober 2008

De onbelaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer en zakelijk verkeer gaat niet omhoog. Het kabinet vindt dat de huidige maximale onbelaste vergoeding van 19 cent per kilometer 'een reële grens' is.

Dat heeft staatssecretaris De Jager geschreven in antwoord op kamervragen. Volgens De Jager biedt de huidige kilometervergoeding werkgevers de gelegenheid om de variabele kosten in hun geheel onbelast te vergoeden. Zowel vakbond FNV als VNO-NCW hebben eerder gepleit voor voor het verhogen van de onbelaste kilometervergoeding van 19 naar 22 cent, teneinde de gestegen brandstofprijzen te kunnen compenseren. AWVN vindt het jammer dat de staatssecretaris het fiscale forfait niet verhoogt en zou een regelmatige toets aan de werkelijke kosten een goede zaak vinden. Nu wordt de reële hoogte van het forfait afhankelijk van het toevallige prijsniveau.

Overigens laat de staatssecretaris weten dat hij geen ruimte in de schatkist ziet om het bedrag aan te passen. Een verhoging van het forfait tot 22 cent zou EUR 300 miljoen aan belastingderving betekenen. Een ander argument dat de staatssecretaris aanvoert is dat verhoging in strijd zou zijn met maatregelen om files te verminderen en het milieu te beschermen. Ook wijst het kabinet op enkele andere maatregelen uit het fiscale belastingplan 2009 die werken in zijn algemeenheid financiëel aantrekkelijker maken.